Prima pagina

OTP da credite in franci elvetieni si forinti

16.11.2005, 19:55 23

Dupa mai bine de un an de la intrarea pe piata, ungurii de la OTP Bank se pregatesc sa atace zona de retail cu o oferta inedita: credite in franci elvetieni, la cele mai mici dobanzi nominale - 7,5% la creditul pentru nevoi personale, 7% la creditul pentru nevoi personale cu garantie ipotecara si 6,5% pe an la creditul ipotecar.

OTP este prima banca in a carei oferta standard intra credite in franci elvetieni, aducand un model raspandit pe piata bancara din Ungaria. Francul elvetian este perceput ca o moneda mai stabila in raport cu accesele de volatilitate ale cotatiilor euro/dolar. Un euro valoreaza 1,54 franci elvetieni, iar un dolar american 1,32 franci, in timp ce la Bucuresti francul elvetian este cotat la 2,35 lei. De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 8% in raport cu francul.

In acelasi timp, OTP ofera credite pentru nevoi personale denominate in forinti la o dobanda de 16% pe an, in timp ce dobanda la lei este de 12,5%, respectiv 10% la euro si 11,5% la dolar.

O prima campanie de intrare pe retail se va desfasura pana pe 16 decembrie, prin reteaua de 23 de unitati, din care 6 localizate in Bucuresti. Pana la sfarsitul acestui an, este programata deschiderea a inca 20 de sucursale, alte 30 urmand a fi inaugurate pe parcursul anului 2006.

"Acesta este primul pas dintr-o serie de actiuni menite sa ne aduca mai aproape de cota de piata propusa, adica 4-5%. Daca pana la acest moment ne-am facut temele, analizand indeaproape piata de retail din Romania, acum suntem pregatiti sa ne intampinam clientii cu o oferta avantajoasa", a declarat La??szla?" Dia?"si, vicepresedinte al OTP Bank Romania, responsabil cu Divizia Retail.

Creditul ipotecar are un plafon maxim de 200.000 de euro si se acorda pe o perioada de 5 pana la 25 de ani, avansul necesar reprezentand 30% din valoarea proprietatii, in timp ce prin creditul pentru nevoi personale poate fi obtinuta suma de maximum 5.000 de euro sau echivalentul in lei, pentru o perioada de la 6 luni pana la 5 ani.

Pe primele trei trimestre din 2005, OTP Bank Romania a inregistrat o pierdere neta de peste 4 mil. euro, potrivit raportului destinat Bursei de la Budapesta, unde sunt cotate actiunile grupului.

De la inceputul anului, banca a derulat un proces de curatare a portofoliului de credite, care a condus la scaderea ponderii creditelor neperformante de la 3,4% in urma cu un an, la 2,5% in prezent.

La sfarsitul lunii septembrie, OTP Bank Romania detinea active in valoare de circa 224 mil. euro, din care plasamentele la alte banci reprezinta 45,1%, iar creditele acordate clientilor - 34,8%.In septembrie, capitalul bancii a fost majorat cu 30 mil. euro, pana la circa 50 mil. euro.

Potrivit propriilor estimari, banca avea la jumatatea acestui an o cota de piata de numai 0,67% din totalul activelor bancare, respectiv de 0,51% din totalul creditelor din sistem. Adica lupta cu concurenta incepe, practic, de la zero.

Pe 21 octombrie, OTP a depus o oferta preliminara neangajanta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO