Prima pagina

Pagubele din inundatii, mai rele decat estimarile

Pagubele din inundatii, mai rele decat estimarile
26.07.2005, 19:50 17

Prima evaluare a pagubelor produse de inundatii in Moldova, facuta ieri de Guvern, arata ca daunele totale, inclusiv cele produse in Transilvania, se ridica la 1,2 miliarde de euro, adica de aproape 1,8% din PIB sau 5% din bugetul general consolidat al Romaniei.

Ministrul Vasile Blaga a anuntat ieri ca daunele din Moldova se ridica la 670 de milioane de euro, care se adauga celor din Banat de aproape 500 mil. euro.

Estimarile anterioare indicau un nivel maxim de un miliard de euro.

Insa pagubele directe sunt dublate de pagubele indirecte, provocate companiilor si persoanelor fizice de circulatia proasta a cailor ferate si a soselelor, de intreruperea afacerilor din zona sau de cheltuielile medicale.

"Pagubele indirecte se pot ridica la sute de milioane de euro, in afara de costurile propriu-zise de refacere a infrastructurii sau de acoperire a pierderilor din agricultura. Acestea se vor vedea in rezultatele economice abia peste cateva luni", a spus Liviu Voinea, analist economic.

Inca din perioada de varf a inundatiilor din Moldova se stia ca parametrii economici vor fi dati peste cap, dar amploarea exacta a dezastrului nu era cunoscuta.

Cu noua povara de peste un miliard de euro, economia romaneasca va pierde cel putin un punct de crestere economica, deficitul de cont curent poate creste pana la 9% din PIB (fata de previziunea initiala de 7,75%), adica mai mult de sase miliarde de euro, iar deficitul bugetar poate ajunge la 1,3%- 1,5% din PIB, adica 0,9 - 1 miliard de euro.

"Depinde de unde vor fi luati banii pentru acoperirea daunelor - din bugetele altor ministere, din imprumuturi externe sau interne ori din ajutoare ale institutiilor interne sau internationale. In prima varianta - se pastreaza deficitul bugetar, dar sunt afectate anumite sectoare, iar in a doua varianta se majoreaza deficitul bugetar, ceea ce deterioreaza pozitia externa a tarii (prin cresterea deficitului de cont curent si a datoriei externe - n.red.). A treia varianta ar fi cea mai buna, dar este putin probabil sa primim sume atat de mari ca ajutoare. Pana la urma, costurile se vor transfera tot asupra contribuabililor", spune Andreea Vass, analist economic.

In ceea ce priveste cursul, este de prevazut ca euro va scadea si mai mult decat pana acum.

"Inflatia va putea fi tinuta in jurul nivelului de 8% doar prin aprecierea si mai puternica a leului. Din ceea ce se petrece pe piata valutara, este clar ca alegerea a fost facuta: intre inflatie si deficitul de cont curent, a fost sacrificat deficitul", afirma Liviu Voinea.

Potrivit biroului de presa al guvernului, autoritatile cauta sa finanteze procesul de reconstructie atat din fondurile bugetare, cat si din fonduri externe. "Modul si conditiile in care sunt decise alocarile bugetare este comunicat in timp util, atunci cand se iau hotarari. In ultimele doua saptamani au fost alocate mai multe sume de la buget. Pentru finantarile externe, Guvernul a inceput deja demersurile pentru a accesa diverse programe europene (realocari din PHARE si SAPARD, Fondul Solidaritatea). Banca Mondiala si-a afirmat deja disponibilitatea sa finanteze actiuni de reconstructie", precizeaza biroul de presa.

In afara insa de perspectiva globala macroeconomica, trebuie luat in considerare faptul ca cele mai afectate zone stateau deja prost din punct de vedere economic.

Astfel, productia industriala a judetului Vrancea a fost in scadere cu aproape 3% pe primele cinci luni, iar in judetele Bacau si Galati a stagnat fata de o medie la nivel national de 3,8% pe aceeasi perioada. Comerciantii care acopera zona Moldovei, cum sunt Metro, au inregistrat cresteri ale costurilor de transport si cu personalul.

Scaderea traficului din magazine ar putea determina si pierderi indirecte pentru business-ul comerciantilor, cel putin in cazul magazinelor din zona calamitata.

Dar si companiile care lucreaza la nivel national au inregistrat pierderi colaterale, cum sunt veniturile nerealizate sau neincasate ca urmare a imposibilitatii de a onora la timp livrarile sau cresterea costurilor de transport pe rute ocolitoare.

CFR Marfa a anuntat ca a inregistrat un nivel al veniturilor nerealizate de 2,8 milioane RON (aproximativ 800.000 de euro) in numai doua zile datorita inundatiilor. Producatorul de materiale de constructii CarpatCement a inregistrat cresteri ale costurilor de transport pe rute ocolitoare si scaderi ale livrarilor fabricii de ciment de la Bicaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO