Prima pagina

Pana unde poate merge scaderea dobanzilor la credite?

17.03.2005, 00:00 8

Dobanzile la creditele in lei vor scadea treptat si intr-un ritm mai lent decat cele la depozite si cel mai probabil nu vor ajunge mai jos de 14%-16%, considera Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.


"Presupunand ca dobanzile la depozite se vor aseza pe un plafon de 8% pe an la termenul de trei luni, dobanzile la credite vor fi mai mari cu 6 pana la 8 puncte procentuale decat acestea, in conditiile in care concurenta va determina bancile sa reduca acest diferential de 8 - 10 puncte cat este in prezent", spune Ghetea.


Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, estima recent ca dobanzile la creditele acordate  de banci vor scadea pana la 12% - 14%, in contextul in care se vor confrunta cu o abundenta de lichiditati, o data cu liberalizarea contului de capital.


Guvernatorul a explicat ca parghia dobanzilor ar putea fi folosita pentru a contrabalansa fluctuatiile prea mari de curs. Astfel, in cazul unor iesiri mari de capitaluri, care ar duce la scaderea leului, dobanzile ar putea fi marite pentru a face mai atractive depozitele in lei.


Ghetea spune ca bancile nu vor risca sa coboare dobanda la credite sub niveluri de 14-16%, chiar in conditiile in care dobanzile la depozite vor cobori sub nivelul de 8%. Motivul? O scadere atat de accentuata a dobanzilor nu ar putea fi decat temporara, urmand ca acestea sa creasca apoi pe sfarsitul de an. In acest context, o diminuare mai accentuata a dobanzilor la credite ar trebui sa fie si ea corectata, ceea ce ar presupune costuri mai ridicate.


La aceasta s-ar adauga si efectul pshihologic pe care o noua crestere a dobanzilor la credite l-ar avea asupra clientilor bancilor.


"Mesajul BNR privind scaderea dobanzilor la credite pana la 12% - 14% este o confirmare pe care piata o astepta. Pana in prezent nu era foarte clar daca banca centrala isi asuma scaderea semnificativa a dobaznilor. Aceasta confirmare va aseza piata bancara si va duce la diminuarea diferentialelor de dobanzi, care pana acum includeau riscul de politica monetara", comenteaza Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.


Pe de alta parte, spune el, fluctuatiile de dobanzi se pot dovedi periculoase din perspectiva amenintarilor inflationiste. Astfel, o scadere semnificativa a dobanzilor, doar pe termen scurt, pentru a contracara intrarea in piata a unor fonduri speculative masive este justificata, in timp ce mentinerea dobanzilor la niveluri foarte reduse (4-5%) pentru perioade lungi poate genera unele derapaje.


In plus, oscilatiile mari ale dobanzilor pot genera confuzii pentru deponentul de rand, care nu isi poate face calculele privind plasarea economiilor sau contractarea unui imprumut.


Bancile de top de pe piata de retail ofera in prezent dobanzi de 11% - 12% pe an pentru depozitele in lei ale clientilor. De la inceputul anului, dobanzile la depozitele in lei au scazut semnificativ, dupa ce BNR a redus substantial dobanda la care absoarbe leii din piata monetara, lasand astfel bancile cu un exces de lichiditati, pe care acestea se vad nevoite sa le plaseze in conditii de randamente tot mai slabe.


In prezent exista banci in sistem care au coborat dobanda la depozite chiar sub nivelul de 8% pe an. Astfel, bancile orientate in special pe segmentul de corporate, ABN Amro si HVB Bank ofera la depozitele in lei dobanzi de 6%-7% pe an.


Pe de alta parte, unii jucatori de pe piata de retail au operat scaderi sensibile ale dobanzilor la credite. De exemplu, pentru creditele imobiliare ING Bank percepe dobanzi de 12%-13% pe an. Alpha Bank a redus de asemenea dobanzile, acestea variind intre 14% si 16% pe an. Si Banca Transilvania ofera finantari in domeniul imobiliar la o dobanda de 12,5% pe an.


Banca Tiriac, un jucator important pe piata de retail, a micsorat la inceputul saptamanii dobanda la unele credite de consum pana la 16% pe an. De la inceputul anului, mai multe banci au coborat dobanzile la creditele de consum la niveluri de 17% - 19% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO