Prima pagina

Petrolul a prabusit profitul la Oltchim

31.01.2006, 20:57 8

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a anuntat ieri o scadere abrupta a profitului pe anul trecut in comparatie cu cel din 2004, in ciuda faptului ca a reusit in continuare sa isi majoreze vanzarile, care au atins aproape 400 de milioane de euro. Anul trecut a fost insa cel de-al doilea an consecutiv in care compania obtine profit dupa un sir lung de ani cu pierderi.

Oltchim a anuntat pentru anul trecut un profit net neauditat de 24,8 milioane de lei (6,8 milioane de euro), cu aproximativ 70% mai mic fata de cel din anul anterior. Cifra de afaceri a combinatului a urcat cu 17,4% in euro pana la 398 milioane de euro.

Oltchim a fost puternic afectata anul trecut de cresterea pretului la materiile prime din cauza cresterii pretului petrolului pe pietele internationale. Principalul furnizor de materii prime al combinatului este rafinaria Arpechim Pitesti, operata de Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV.

Pe de cealalta parte, afirma reprezentantii Oltchim, preturile produselor combinatului au crescut nesemnificativ in aceeasi perioada. Printre principalele produse ale companiei se numara PVC-ul (policlorura de vinil), utilizat in constructii si in domeniul maselor plastice, alaturi de soda caustica sau acidul clorhidric.

Compania si-a propus pentru anul acest, conform bugetului de venituri si cheltuieli, o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de lei (470 milioane de euro), una dintre cele mai mari din Romania si un profit de 44 milioane de lei (12 milioane de euro), aproape dublu fata de cel de anul acesta.

Oltchim este una din putinele mari companii romanesti ramase in proprietatea statului, acesta fiind in conflict cu actionarii minoritari care contesta o majorare de capital, nefiind astfel clar daca statul detine 95% sau 53% din actiuni.

De Oltchim s-au aratat interesate fondul austriac de investitii Vienna Capital Partners, care detine un combinat similar in Ungaria, dar si compania petroliera poloneza PKN Orlen. Oltchim mai detine active in industria agoalimentara, cum ar fi fabrica de conserve Raureni, si care ar urma sa fie separate de combinat inainte de privatizare.

Actiunile Oltchim se numara printre preferatele speculatorilor de la Bursa datorita posibilitatii de anulare a majorarii de capital din 2003 prin care statul a primit un pachet de actiuni in schimbul unor datorii.

Anularea ar duce la cresterea participatiilor detinute de minoritari, mai ales ca Oltchim a pierdut procesul in prima instanta.

Actiunile Oltchim au evoluat pe o traiectorie ascendenta anul acesta, in ciuda faptului ca societatea anuntase de mai mult timp ca va avea rezultate in scadere. Cotatia a atins ieri un nou maxim istotric de 0,5 lei/actiune si au incheiat ziua la 0,487 lei/actiune, cu 3,6% mai sus fata de ziua precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 576 milioane de euro.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO