Prima pagina

Petrom amana din nou lansarea euroobligatiunilor

10.08.2001, 00:00 10



Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom si-a amanat pentru luna septembrie lansarea emisiunii de euroobligatiuni in valoare de 150 de milioane de euro, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul companiei.

Cauzele sunt, conform surselor citate, conditiile nefavorabile de pe pietele financiare europene, reticente in prezent fata de economiile emergente (in curs de dezvoltare) datorita crizei prin care trece Argentina si de care este susceptibila si Brazilia. In plus, activitatea pietelor este mult mai slaba pe aceasta perioada a verii.

Initial, Petrom trebuia sa lanseze oferta sa de obligatiuni in cursul lunii iunie dar a amanat-o pentru a nu se suprapune cu cea din luna iulie a Romaniei.

Romania a obtinut 600 de milioane de euro de pe pietele internationale de capital, cu o dobanda de 10,6%, termenul de scadenta fiind peste sapte ani. Ratingul acordat Petrom de agentiile Fitch IBCA si Moody's este egal cu cel al Romaniei iar previziunile initiale estimau ca oferta companiei urma sa fie suprasubscrisa.

Amanarea lansarii vine dupa ce Misu Negritoiu, vicepresedintele ING Bank Romania, afirma la sfarsitul lunii trecute ca evenimentul "va avea loc in curand".

Emisiunea de obligatiuni, care este intermediata de bancile olandeze ING si ABN Amro, nu va fi garantata de Ministerul Finantelor. Petrom este, astfel, prima companie de stat din Romania care lanseaza o emisiune de obligatiuni fara sprijin guvernamental.

Petrom va investi, in perioada 2001-2003, aproximativ 240 de milioane de dolari, pentru restructurarea sectorului de rafinare, astfel incat societatea sa poata creste productia de carburanti Euro 3. O parte din acesti bani urmeaza sa fie asigurati prin vanzarea obligatiunilor.

Rafinaria Arpechim va beneficia de investitii in valoare de peste 150 de milioane de dolari, iar finalizarea programului de retehnologizare a rafinariei Petrobrazi va necesita investitii in valoare de 86 de milioane de dolari.

Toate rafinariile din Romania trebuie sa indeplineasca normele Euro 3 pentru carburantii auto produsi pana la sfarsitul anului 2004, acestea intrand in vigoare din 2005.

SNP Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2.228 miliarde de lei (98,1 mililioane de dolari), veniturile totale cifrandu-se la 57.854 miliarde de lei iar cheltuielile totale la 55.805 miliarde de lei.

In luna septembrie urmeaza sa aiba loc un alt eveniment important pentru Petrom: listarea la Bursa de Valori Bucuresti.

Inceperea tranzactionarii urma sa aiba loc initial luna aceasta, dar a fost la randul ei amanata datorita "amortelii" Bursei in aceasta perioada si numarului mic de actionari care si-au ridicat codurile personale.

Actionarul majoritar al SNP este Ministerul Industriei si Resurselor, care detine 93,2% din capital - 36.545 miliarde lei, in timp ce actionarii privati detin 6,7% din actiunile companiei, reprezentand 2.655 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels