Prima pagina

Piata auto a facut in patru luni aproape un miliard de euro

17.05.2005, 20:09 10

Cresterea vanzarilor de masini de pe piata romaneasca nu se domoleste nici dupa luna aprilie , ci dimpotriva se accentueaza.

Cu aproape 80.000 de automobile noi vandute si o valoare ce se apropie de un miliard de euro, piata a ajuns in primele patru luni la aceleasi volume pe care le inregistra la jumatatea lui 2004, considerat a fi cel mai bun an de dupa revolutie.

Dupa o crestere de aproape 90% in prima luna a acestui an fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cresterile vanzarilor de masini s-au redus gradual la 66% in februarie si 48% in martie. Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), ritmul nebunesc de crestere s-a accentuat din nou in luna aprilie, cand s-au vandut peste 23.300 de automobile, cu 70% mai mult decat anul trecut.

Astfel, dupa primele patru luni ale anului vanzarile de automobile (autoturisme, vehicule comerciale si autobuze) au ajuns aproape de 80.000 de unitati, ceea ce corespunde unei cresteri de aproape 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea este insa mult peste estimarile pe care analistii pietei auto le faceau la inceputul anului. Daca importatorii si producatorii avansau la unison un ritm de crestere de 10%-15%, existau si analisti mai optimisti care mergeau pe 20% sau chiar 30%.

Intarirea monedei nationale in raport cu euro (moneda de referinta pe piata auto), alaturi de promovarea sustinuta facuta de importatori si dealeri pentru ofertele promotionale pe care le-au derulat pe tot parcursul anului, toate acestea au facut ca cererea pentru masini sa creasca.

Dezvoltarea sistemelor de finantare, credit sau leasing, au facut ca cererea de masini sa devina solvabila, iar perspectivele unor beneficii suplimentare din introducerea cotei unice de impozitare vor duce cu siguranta piata auto din acest an mult peste nivelul de 200.000 de unitati pe care il avansau jucatorii din piata la inceput de an. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO