Prima pagina

Pierderi de 35 mil. euro pentru producatorii de carne de pui

27.01.2006, 20:55 20

Producatorii de carne de pasare au inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut pierderi de aproape 35 de milioane de euro, pe fondul scaderii cu 40% a consumului, in principal din cauza aparitiei gripei aviare.

"Producatorii locali au fost nevoiti sa reduca preturile la poarta fabricii cu circa 1,5 - 2 lei/kilogram (n. red - 0,4 - 0,55 euro) si trebuie sa faca fata unei concurente neloiale din partea produselor de import", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari (UCPR).

Scaderea pretului a provocat pierderi de peste 13,6 mil. in intreaga industrie. La acestea se adauga si pierderile datorate sistarii exporturilor, care ajung la 4,6 mil. euro.

Chiar daca au redus preturile, producatorii interni nu au putut opri scaderea dramatica a vanzarilor. Potrivit informatiilor UCPR, consumul intern a scazut de la 38.300 de tone in septembrie, la doar 23.000 de tone, situatie care a determinat crearea unui stoc de peste 20.000 de tone de carne de pasare pentru producatorii locali.

In plus, romanii au preferat produsele din import care sunt mult mai ieftine, dar care nu respecta normele UE. De exemplu, pretul mediu pentru o tona de carne de pui produsa in Romania ajunge la 1.500 de euro, in timp ce aceeasi cantitate din import costa doar 650 de euro.

Ilie Van a precizat ca importurile sunt realizate sub pretul mondial al carnii de pasare, concurand neloial productia interna. "Daca in 2000, importurile de carne de pasare reprezentau circa 18% din consumul total, la sfarsitul anului trecut ponderea lor a ajuns la 42%", a adaugat Van.

Din aceste motive, producatorii au solicitat majorarea de la 45% la 70% a taxelor vamale si reducerea TVA la carne pana la media din UE, de 5-6%.

"Starea de panica din randul consumatorilor asociata cu cresterea importurilor de carne de pasare pun in pericol investitii de circa 170 de milioane de euro, programate pentru perioada 2006-2009", a mai spus presedintele UCPR.

Romania a importat, in 2005, 158.000 de tone de carne de pasare, din care 92.300 tone din SUA. In Romania exista 78 de producatori de carne de pasare, care produc circa 220.000 de tone de carne anual. Volumul investitiilor realizate in ultimii trei ani se ridica la 110 mil. euro. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO