Prima pagina

Ploaia urca PIB: Nastase estimeaza 7% crestere

30.07.2004, 00:00 13

Premierul Adrian Nastase a aruncat ieri pe piata informatiilor macroeconomice o cifra care daca va fi certificata de datele statistice, va da peste cap toti parametrii de evaluare ai evolutiei economiei romanesti de anul acesta: 7% crestere a produsului intern brut in 2004.
Cresterea economica din acest an ar putea atinge un nivel de 7%, avind in vedere evolutiile pozitive inregistrate pina in prezent, in special in sectorul agricol, a anuntat ieri premierul la intilnirea cu presedintii consiliilor judetene.
Diferenta este mare nu numai fata nivelul de 5,5 %  luat in calcul in mod oficial pentru acest an de catre guvern, dar si fata de cresterea de 6,1% a PIB de pe primul trimestru al acestui an comunicata oficial de Institutul National de Statistica (INS) al Romaniei. Cresterea pe primele sase luni va fi comunicata de catre Institut abia in septembrie, dar este posibil ca o parte din datele preliminare sa fi fost deja prelucrate.  Si tinand cont ca INS este in subordinea directa a premierului Nastase, sunt sanse mari acest 7% sa fie aproape de realitate.
Reprezentantii INS nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
Ritmul de crestere economica va fi mai mare ca urmare a productiei agricole foarte bune de anul acesta, datorata ploilor.
O asemenea rata de crestere a mai fost inregistrata in Romania in perioada Vacaroiu, in 1995 mai precis, cand a fost atins nivelul de 7,1%. Economia romaneasca arata insa acum cu totul altfel, transformata de investitiile straine si de privatizare. Pana in 1995-1996, investitiile straine au fost reduse, de cateva sute de milioane de dolari pe an, iar privatizarea a mers cu frana trasa.
7% crestere a PIB ar arata remarcabil in tabloul macroeconomic pe 2004 al Romaniei daca nu ar fi umbrita de cresterea concomitenta neintrerupta a arieratelor (care sunt acum aproape de 40% din PIB, adica peste 21 miliarde de euro) si de faptul ca este in continuare provocata in primul rand de majorarea consumului.
Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, care arata evolutia consumului, a crescut cu 15% pe primele patru luni din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut. Consumul populatiei reprezinta peste 80% din PIB, si exista riscul ca acest ritm mare de crestere sa fie datorat doar trimiterilor de bani din strainatate si a stagnarii euro si dolarului fata de leu in primele luni ale acestui an.
 Acest risc este de luat in calcul cu atat mai mult cu cat industria romaneasca nu raspunde printr-un ritm de crestere similar majorarii consumului: productia industriala a crescut doar cu 4,6% pe primele cinci luni ale acestui an.
Insa chiar daca ritmul de crestere este de 4,5% sau de 7% pe an, ceea ce este cert este ca economia urca, iar companiile simt asta.
Astfel, potrivit unui studiu al INS dat ieri publicitatii, managerii companiilor estimeaza pentru lunile august, septembrie si octombrie o crestere a activitatii in industrie, constructii, comert cu amanuntul si servicii.
Depasirea tintei de crestere pentru anul acesta poate modifica estimarile guvernamentale bugetare.
Premierul a mai precizat ca membrii Guvernului analizeaza in prezent atit rezultatele economice din acest an si proiectele bugetelor pentru 2005, cit si perspectivele economiei pentru urmatoarea perioada.
El a mai afirmat ca deficitul bugetar de anul viitor se va mentine la aproximativ 2% din PIB, fata de 2,1% din PIB in acest an.
"Discutam, acum, cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana, pentru a asigura fundamentul macro-economic in urmatorii ani, cu resurse relativ limitate", a spus Nastase.
Adrian Nastase a mai spus ca una dintre principalele dificultati este mentinerea unui echilibru intre programele de stabilitate economica si de reducere a inflatiei, pe de-o parte, si proiectele de atragere a cit mai multor resurse pentru investitii la nivel central si local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO