Prima pagina

PNA incearca sa-si justifice numele

24.10.2003, 00:00 48



Omul zilei este Ioan Amarie, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie. Institutia, impulsionata evident atat de nemultumirile exprimate atat de oficiali europeni cat si de ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei la Bucuresti, se dovedeste extrem de activa, arestand, cercetand sau amenintand. Procurorul general a anuntat ieri ca prioritatile PNA sunt solutionarea, pana la sfarsitul anului, a dosarelor Banca Transilvania, BCR-Novaci, Muresan, MApN, "Busteni", Necolaiciuc, Dabela, benzinarii, Ciuca, Muresan, "Flota". Pentru aceasta, Ioan Amarie este dispus sa-l aduca chiar cu politia pe Traian Basescu, primarul Capitalei si seful Partidului Democrat, la sediul PNA sau sa-si asume dificila sarcina de a controla averile persoanelor anchetate de procurorii sai.



In demersul sau, PNA este sprijinit de organismul european specializat. O echipa a Organizatiei de Lupta Anti-Frauda (OLAF) s-a intalnit, ieri, cu procurorii Parchetului National Anticoruptie pentru a discuta cazurile de fraudare a fondurilor europene, printre care "Puwak" si "Busteni". Echipa investigatorilor europeni este condusa de directorul general al OLAF, Franz-Hermann Bruener, care a inaintat procurorilor romani mai multe documente privind aprobarea si derularea fondurilor aprobate de Uniunea Europeana.



Ultimele cazuri facute publice de PNA sunt cel al ofiterilor care ar fi prejudiciat Ministerul Apararii cu circa un milion de euro si cel al directorului CFR infrastructura. Stefan Tucaliuc, comandantul UM 2023 din Iasi si adjunctul sau colonelul Dumitru Oniga au fost arestati in cazul livrarii de combustibil fasificat Ei sunt acuzati de implicare in acest scandal, declansat la sfarsitul saptamanii trecute, cand au fost emise mandate de arestare pe numele altor patru ofiteri ai Ministerului Apararii Nationale.



Ioan Amarie a mai anuntat ca, incepand de joi, cetatenii pot suna la un numar de telefon direct, la care pot sesiza procurorilor fapte de coruptie. "Un robot, care va raspunde la numarul 312.73.00, va inregistra orice sesizare. Informatiile vor fi preluate de procurori si vor fi repartizate deparatemntelor competente", a spus Ioan Amarie.



Procurorul general si-a exprimat speranta ca nu se va abuza "prea mult" de telefon.





PNA i-a arestat pe sefii unei unitati militare implicati in afaceri cu petrol



In legatura cu legalitatea derularii fondului european acordat de UE pentru zona Busteni, Ioan Amarie a afirmat ca doar PNA se poate pronunta. "OLAF si Corpul de Control al Guvernului isi vor inainta rapoartele, iar procurorii vor verifica informatiile si, in functie de aceste date si alte elemente, vor stabili daca s-a comis vreo nelegalitate", a afirmat Amarie. Scandalul privind investitiile din zona Busteni a fost declansat de Octavian Ionescu, cetatean roman stabilit in Elvetia. Denuntul viza o mita de doua milioane de dolari care ar fi fost ceruta de functionari guvernamentali pentru realizarea unor proiecte de investitii in zona Busteni.





Combustibil pentru armata



Cei sase ofiteri superiori de Armata arestati pentru coruptie ar fi prejudiciat Ministerul Apararii Nationale, conform PNA, cu peste un milion de euro.



Procurorii Serviciului Militar din cadrul PNA i-au arestat, in 17 octombrie, pe col. Pavel Stoian (sef birou cazarmare in cadrul Statului Major al Fortelor Terestre) pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice; locotenent colonelul Ion Vlasceanu (fost comandant al unei unitati militare din Cluj) pentru luare de mita in forma continuata; maiorul Cristian Mihai Zavodnik (fost comandant al unei unitati militare din Bucuresti) pentru luare de mita in forma continuata, maior Florea Iancu (fost sef al Statului Major la unitatea militara al carei comandant era Zavodnik) pentru luare de mita in forma continuata si pe Valentin Teodor Muntean (administrator al SC Exact Construct SRL Oradea) pentru dare de mita in forma continuata si inselaciune in forma agravanta si cu consecinte deosebit de grave in forma continuata.



De asemenea, ieri, procurorii i-au arestat pe colonelul Fanica Tucaliuc (comandant al unei unitati militare din Iasi) pentru luare de mita in forma continuata si pe maiorul Dumitru Gheorghe Oniga (sef Birou Energetic la unitatea militara comandata de Tucaliuc) pentru luare de mita in forma continuata.



Procurorii au stabilit ca, in august 2002, o unitate militara din Oradea al carei comandat era lt.col. Ion Vlasceanu a organizat o licitatie pentru achizitionarea unei cantitati de 5.778 de tone de combustibil lichid de tip III si 110 tone de combustibil lichid tip M, licitatie castigata de SC Exact Construct (administrata de Valentin Munteanu). Contractul astfel incheiat a avut valoarea de 1.917.686 de euro. Pe parcursul derularii contractului, Munteanu a livrat unitatii militare condusa de Vlasceanu si unitatilor militare apartinatoare Corpului IV de Armata Transilvania combustibil de calitate inferioara, provenit din reziduuri petroliere si din statiile de spalare a vagoanelor.





Averi la control



Averile persoanelor anchetate de procurorii PNA vor fi verificate, iar atunci acuzatii cand vor fi trimisi in judecata, rechizitoriile vor cuprinde si lista cu bunuri aflate in posesia lor. Averile castigate ilicit vor fi restituite statului, a spus Amarie, precizand ca procurorii vor actiona in baza Legii 115/1999 privind controlul averilor demnitarilor. "Nu vor mai exista cauze penale fara controlul averilor", a spus Amarie, adaugand ca aceasta masura va incepe cu dosarul "mita MApN".





Gestiunea fondurilor europene



Fostul director general al CFR Infrastructura, Mihai Necolaiciuc, cercetat de PNA pentru fapte de coruptie in legatura cu alocarea unui fond european pentru reabilitarea sistemului de infrastructura, a declarat ca in functia pe care a detinut-o nu a gestionat fonduri europene, asa cum sustine PNA.



In opinia ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea, Mihai Necolaiciuc, nu a inteles exact "problema costurilor" societatii si a demisionat. "Primavara si toamna ma ocup de schimbat directori. Analizez activitatea si - unde cred ca este posibila cresterea eficientei - schimb directorul", a afirmat Mitrea.





Basescu, adus la PNA cu politia



Primarul Capitalei Traian Basescu ar putea fi adus la Parchetul National Anticoruptie (PNA) de politisti, in cazul in care nu raspunde convocarilor prin citatie de a se prezenta la audierile din dosarul privind vanzarea unor nave din flota romaneasca. Ioan Amarie a declarat ca in cazul neprezentarii lui Traian Basescu, acesta poate fi acuzat si de marturie mincinoasa, pentru ca stie lucruri pe care refuza sa le comunice procurorilor. Traian Basescu a anuntat, recent, ca nu se va mai prezenta la PNA, cerand procurorilor sa inainteze dosarul "Flota" instantei. In dosarul "Flota", aflat la PNA, sunt cercetati trei fosti ministri ai Transporturilor, respectiv Traian Basescu, Aurel Novac si Paul Teodoru, precum si alte persoane care au fost implicate in vanzarea unor nave din flota romana.





Cazul Iosif Pop



Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie a calificat drept nelegala conduita senatorului PD Iuliu Pacurariu, membru al Comisiei de abuzuri din Senat, in ceea ce priveste cazul Bancii Transilvania, in care este inculpat fostul presedinte al bancii, Iosif Pop. "In numele Comisiei de la Senat, Pacurariu a semnat o nota pe care a transmis-o PNA si in care afirma ca procurorii au comis abuzuri in modul de anchetare a lui Iosif Pop", a declarat Ioan Amarie.



Procurorul general al PNA a spus ca a sesizat Comisia senatoriala, care a comunicat faptul ca nu s-a adoptat nici un punct de vedere in ceea ce priveste afirmatiile lui Pop in fata senatorilor.



"Amestecul lui Pacurariu il vom analiza si urmeaza sa stabilim daca s-a comis sau nu o infractiune", a declarat Amarie, adaugand ca nu a fost legala conduita senatorului.



Fostul presedinte al Bancii Transilvania din perioada 1993-martie 2002 este cercetat de PNA pentru mai infractiuni conexe infractiunilor de coruptie, in legatura cu acordarea unor credite in valoare de 19 miliarde de lei societatii Amapolla Prest SRL.





Control privind fraudele din sanatate



Amarie spune ca PNA asteapta rezultatele Autoritatii Nationale pentru Control referitoare la fraudele inregistrate in sanatate, precum si sesizarile cetatenilor cu privire la fapte de coruptie a angajatilor din acest sistem. "Exista informatii in legatura cu mafia din spitale, iar Autoritatea Nationala pentru Control a declansat o ancheta energica in acest domeniu", a spus Amarie, adaugand ca toate actele urmeaza a fi trimise PNA.



Jumatate din datoria spitalelor catre furnizorii de medicamente si echipamente medicale pentru anul 2002 - respectiv 4.672,7 miliarde de lei - a rezultat din nerespectarea procedurilor de achizitie a acestor bunuri, releva un raport recent al Autoritatii Nationale de Control. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO