Prima pagina

PNL: PD vrea sa schimbe, probabil, premierul

27.06.2005, 19:37 12

Liberalii i-au acuzat ieri, direct, pe partenerii din PD ca vor sa-l schimbe pe premierul Calin Popescu-Tariceanu si sa modifice raportul de forte din sanul Aliantei D.A. care nu le este favorabil, in acest moment.

"De sase luni suntem tocati cu bau-baul anticipatelor. Cred ca, in spatele acestor declaratii, este o dorinta ascunsa de a schimba raportul de forte din Alianta si, probabil, premierul", a declarat ieri, la Alba Iulia, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Liderul PD, Emil Boc, a respins imediat aceasta ipoteza, punand declaratia lui Orban pe seama "iesirii" sale din Bucuresti.

Aflat langa Orban, Tariceanu nu a comentat, dar nici nu a contrazis scenariul. El a introdus insa o nuanta intr-o asertiune fara echivoc a liderului liberal bucurestean, care tocmai acuzase PD ca arunca intreaga responsabilitate a guvernarii pe umerii PNL. Orban este si viceprimar al Capitalei. "Cu o anume abilitate, poti sa te sustragi un pic de la responsabilitatea guvernarii si sa incerci sa o plasezi pe umerii altora", a comentat Tariceanu.

PNL, dupa cum arata toate declaratiile, a ajuns sa fie exasperat de ceea ce numeste "iesirile" PD-ului, care comenteaza public deciziile luate in cadrul guvernului sau ale Aliantei. De altfel, saptamana trecuta, conducerea PNL i-a reprosat premierului ca nu raspunde acestor acuzatii.

Staff-ul PNL a decis ca liberalii sa raspunda public atacurilor venite din partea PD, iar rezultatul s-a vazut imediat: purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, l-a acuzat pe presedintele PD, Emil Boc, ca incalca intelegerile prin decizia de a-si retrage oamenii din consiliile de administratie de la radio si televiziunea publice. A fost, de altfel, prima ciocnire, in direct, si cea mai dura, de la venirea la guvernare a Aliantei.

Participarea premierului la Conventia PD, unde Boc a fost ales presedinte cu drepturi depline, nu a linistit spiritele. PD a refuzat - e adevarat, cu toata curtoazia - oferta fuziunii dintre PNL si PD, reinnoita, pentru a treia oara in ultimele luni, de Tariceanu.

Aflati in crestere de forma, in urma succelelor inregistrate de Traian Basescu, democratii se simt incatusati de acel raport din Alianta de 1,3% in favoarea liberalilor, stabilit inainte alegerilor. Eventualitatea alegerilor i-ar avantaja, au sprijinul presedintelui pentru a le face, dar nu si pe cel al premierului.

Ieri, Tariceanu si-a motivat retinerea in relatia cu PD, afirmand ca in calitatea sa de prim-ministru, trebuie sa mentina armonia in coalitie. Astazi, liderii coalitiei se vor intalni pentru a gasi o modalitate de armonizare a punctelor de vedere divergente, care se inmultesc pe zi ce trece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO