Prima pagina

Prima scadere din retail din ultimii 4 ani

Prima scadere din retail din ultimii 4 ani
04.04.2007, 19:15 16

Vanzarile din comertul cu amanuntul au inregistrat in luna februarie prima scadere din ultimii patru ani, mai accentuata pe segmentul vanzarilor de produse alimentare, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
Astfel, vanzarile din retail au scazut cu 4,8% per total fata de februarie 2006 si cu 8,9% in cazul produselor alimentare, marcand prima reducere a consumului de bunuri incepand cu luna aprilie 2003.
Scaderea este cu atat mai surprinzatoare cu cat anul trecut vanzarile din retail au crescut cu un ritm mediu de 24%, in termeni reali (peste nivelul inflatiei). Chiar si in luna ianuarie a acestui an, retailul a marcat un ritm de 23%, in evolutia din ultimii doi ani, care nu anunta reducerea brutala din februarie.
Sorin Minea, presedintele Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara), crede ca scaderea este doar un efect statistic al orientarii unei parti din consum catre piata neagra.
"Consumul ramane acelasi, nu poate sa scada sau sa creasca spectaculos. Consumul ramanand acelasi, explicatia pentru scaderea vanzarilor din comertul cu amanuntul este piata neagra. Este vorba de un salt al pietei negre, in primul an dupa integrare", spune el. In cazul produselor alimentare, scaderea a fost mai pronuntata, ultima data cand retailerii raportasera o reducere de vanzari fiind luna iulie a anului 2003.
Conform INS, reducerea vanzarilor din retail nu poate fi pusa pe seama unei schimbari de metodologie in prelucrarea datelor sau a unei explicatii prin oscilatiile de pret, acest indicator fiind calculat in preturi comparabile.
Datele caderii din retail se coreleaza cu o tendinta de crestere a economisirii populatiei, conform datelor Bancii Nationale. Astfel, depozitele in lei si valuta ale populatiei erau in februarie 2007 la un nivel cu peste 40%-42% mai mare decat cel din februarie 2006, intr-o tendinta evidenta de crestere pe parcursul ultimului an. In ianuarie, depozitele populatiei erau in crestere cu doar 36%, atat la lei, cat si la valuta.
Mai mult, estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica spre o incetinire a consumului anul acesta, pana la o crestere reala de 8,3%, fata de cresterea record de 11,5% inregistrata anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO