Prima pagina

Primii doi jucatori de pe piata de cablu il impart pe al patrulea

17.02.2004, 00:00 28

Al patrulea jucator de pe piata de cablu TV, FX Communications - fost RomSat, isi va schimba curand actionariatul american.
Oficiul Concurentei si-a dat recent acordul ca acest operator sa fie preluat de cele doua mari grupuri romanesti care controleaza industria televiziunii prin cablu, RCS&RDS si Astral Telecom si care, desi concurente, au realizat pentru aceasta operatiune o alianta.
Valoarea tranzactiei finalizata spre sfarsitul anului trecut, dupa negocieri indelungate, nu a fost comunicata, insa surse din piata o situeaza la nivelul de 16-18 milioane de dolari.
Jumatate din piata CATV este dominata acum de trei jucatori mari: RCS&RDS, Astral Telecom si UPC, dar cealalta jumatate este ocupata de jucatori mici.
FX Communications se afla in proprietatea trustului american Metromedia International Group, care a dezvoltat companii de comunicatii in Europa de est, Rusia, unele foste republici sovietice si China. Metromedia a vandut separat operatiunile FX in Republica Moldova (Sun TV) in octombrie anul trecut.
Aceasta preluare este a doua tranzactie importanta de pe piata cablului TV din ultimul an, dupa ce RCS&RDS a cumparat in primavara anului trecut operatorul TerraSat de la omul de afaceri Ilie Stoichescu.Stoichescu a primit atunci 4,5 milioane de dolari cash, precum si un pachet de actiuni la RCS&RDS si un loc in consiliul de administratie.
RCS&RDS si Astral Telecom au acceptat sa formeze un tandem pentru achizitia FX Communications pentru a-si mari sansele de reusita in fata unor oferte din exterior, dat fiind ca Metromedia a organizat un gen de licitatie internationala. Ofertele de preluare a FX Communications au fost inaintate in plicuri inchise. Alianta RCS&RDS - Astral Telecom este o premiera in consolidarea de pe piata autohtona a comunicatiilor, premiera datorata si schimbarii legislatiei care permite astfel de asocieri.
Operatiunile CATV ale FX Communications vor fi preluate in proportii aproximativ egale de catre noii actionari, Astral Telecom si RCS&RDS. Cum FX este si un important operator de Internet, inclusiv broadband, si proprietar de infrastructura, cei doi cumparatori isi vor imparti si aceste operatiuni, aproximativ dupa aceeasi formula ca si la cablul TV.
Inainte de preluare, FX Communications s-a aflat pe pe pozitia a patra a CATV, cu o cota de piata de doar 4-5 %, insa unii analisti afirma ca este cea mai avansata tehnologic dintre companiile care ofera televiziune prin cablu.
FX Communications este singurul operator CATV din Romania care ofera cinci pachete structurate de programe.
" Cred ca procesul de consolidare a industriei de cablu va continua si in urmatorii ani, dat fiind in companiile mari investitiile sunt mai mari si mai sigure decat jucatorii mai mici", a declarat Ziarului Financiar Aurel Costea, directorul general al Astral Telecom.
De vanzare in urmatorii doi - trei ani ar putea fi chiar si liderii pietei, detinuti de fonduri de investitii straine si oameni de afaceri. Fondurile de investitii EPIC (Austria) si Quadrant (SUA) detin 30% din RCS&RDS, iar AIG New Europe Fund controleaza cam un sfert din actiunile Astral Telecom.
Ca si in alte sectoare ale comunicatiilor, exista mai multe estimari ale valorii pietei CATV: de la 130 de milioane de dolari, pana la 245-275 de milioane de euro.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO