Prima pagina

Primul Rolls Royce Phantom din statisticile APIA, livrat in octombrie

17.11.2005, 20:10 18

Automobile Bavaria, importatorul pe piata locala al grupului german BMW, a livrat luna trecuta primul automobil Rolls Royce Phantom din acest an, reiese din statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA). Aceasta este cea mai scumpa masina din statisticile oficiale de vanzari din Romania, pretul unui astfel de model fiind estimat la aproximativ 350.000 de euro.

"Pana la sfarsitul anului vom mai livra inca unul, la fel si anul viitor", a declarat pentru ZF Michael Schmidt, directorul general al Automobile Bavaria. El nu a dorit sa precizeze cine a comandat modelul Rolls Royce Phantom livrat luna trecuta si nici cine sunt ceilalti doi proprietari care vor primi masinile in urmatoarea perioada, insa potrivit informatiilor din piata auto este vorba de omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie, cel care detine grupul de firme Prescon.

Contactat de Ziarul Financiar, Neculaie a declarat ca "as vrea sa am o astfel de masina, insa toti banii au mers pe investitii".

Modelul Rolls Royce Phantom livrat in luna octombrie reprezinta o premiera pentru statisticile APIA, celelalte doua astfel de masini vandute pana acum catre oamenii de afaceri Irinel Columbeanu si Ioan Becali nefiind incluse in aceste statistici deoarece, spun oficialii APIA, Automobile Bavaria nu a vandut masinile direct, ci a actionat ca intermediar pentru dealerii straini, vanzarea fiind raportata in tarile de origine.

De anul viitor, Automobile Bavaria, care activeaza in prezent ca dealer autorizat pentru Rolls Royce, va construi si primul show-room pentru marca de lux britanica.

Pana in prezent dealerii auto locali au vandut direct sau prin intermediari doua Ferrari, doua Maybach (unul dintre acestea figureaza si in statisticile APIA din anul 2004), trei Rolls-Royce Phantom si aproximativ zece Bentley si Lamborghini, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Pana la sfarsitul anului, vanzarile de masini ar putea trece de pragul de 250.000-260.000 de unitati (corespunzatoare unei cresteri de 30-40% fata de anul trecut). Valoarea parea incredibila la inceputul acestui an, cand principalii importatori luau in calcul cresteri ale pietei de cel mult 15%. Valoarea totala a masinilor vandute in acest an pe piata ar putea trece de 2,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24