Prima pagina

Producatorii de vin au primit cea mai grea lovitura din ultimii 15 ani

21.10.2005, 20:55 13

Productia de struguri redusa la jumatate, pierderile care depasesc 120 de milioane de euro si pericolul de a pierde definitiv suprafete cultivate cu vie, in conditiile unei ierni aspre, i-au determinat pe multi dintre producatorii din viticultura sa-si reanalizeze strategiile.

Printre variantele pe care le iau in calcul se numara scumpirea pretului la vin, diminuarea exporturilor sau reorientarea lor catre segmentele superioare, dar si cresterea ritmului investitional pentru a sustine via.

"Putem vorbi despre un an calamitat, care a afectat atat via, cat si productia de struguri. Sunt situatii in care nici nu se mai poate face vin din strugurii culesi", a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

Deocamdata, producatorii care au avut de suferit de pe urma productiei scazute din acest an se bazeaza pe stocuri, insa se tem ca si productia de anul viitor ar putea fi afectata, in conditiile in care tratamentele aplicate viilor nu sunt realizate la timp.

Vincon Vrancea, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata, a reusit sa obtina o productie cu "doar" 50% mai scazuta fata de 2004 (5.000-6.000 de kilograme la hectar), insa pe baza dublarii costurilor de productie. Murfatlar asteapta o productie de 18.000 de tone, in conditiile in care 20% din suprafata cultivata a fost afectata.

Cotnari este probabil cel mai norocos dintre jucatorii importanti de pe piata, recoltand de pe o suprafata de 1.200 de hectare aproape 10 milioane de kilograme de struguri, compania anuntand ca nu intentioneaza sa creasca pretul pana in toamna anului viitor.

Ploile din acest an nu i-au ocolit nici pe jucatorii mai mici, care au inregistrat scaderi ale productiei de pana la 60%. Vinterra International, care vinde pe piata interna in special in segmentul HoReCa a pierdut si 10% din volumul exporturilor si se afla printre producatorii care considera ca pretul vinului va creste cu 20-30% la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO