Prima pagina

Producatorul spaniol Coren isi vinde afacerile

14.04.2004, 00:00 247



Grupul spaniol Coren, cu afaceri de peste 750 milioane euro la nivel european in industria alimentara, s-a decis sa isi vanda afacerile din Romania: o companie de import si distributie de mezeluri si o fabrica de procesare a carnii in judetul Giurgiu.



Spaniolii au mandatat firma internationala de consultanta Larive pentru a gasi cumparator, cele doua companii fiind evaluate in cadrul procesului de vanzare la 3 milioane de euro.



Coren a dezvoltat afacerile din Romania alaturi de un antreprenor spaniol, Alberto Mas.



Companiile detinute de cei doi investitori in Romania sunt Carnig SA, fabrica de mezeluri, si Coren Romania SRL, compania de comert.



Coren Romania SRL este proprietarul Carnig SA, fiind detinuta la randul ei de grupul Coren - 55% si antreprenorul Alberto Mas - 45%.



"Investitorii spanioli s-au decis sa iasa din doua afaceri mature si sa intre intr-un nou domeniu de activitate. Larive a fost numita sa pregateasca cele doua companii (de comert si de productie - n.r.) de vanzare si sa le vanda. Valoarea estimata a celor doua tranzactii este de 3 milioane de euro", informeaza Larive Romania pe site-ul sau, fara a preciza numele investitorilor spanioli.



Nici Daniel Ionescu, directorul Larive Romania, nu a dorit sa ofere mai multe detalii despre potentiala tranzactie.



Stiu ca investitorii vor sa vanda dar nu va pot spune mai multe pentru ca este o problema a actionarilor", a declarat pentru ZF directorul Coren Romania, Florin Solcan. El afirma ca fabrica de la Giurgiu a avut anul trecut o cifra de afaceri de 70 de miliarde de lei (aproape 2 milioane euro) si o cota de piata de circa 1,8%, iar vanzarile celor doua companii s-au ridicat anul trecut la circa 110 miliarde de lei (3 milioane euro). In 2002, Carnig SA a avut o cifra de afaceri de 53 de miliarde de lei (1,7 milioane euro) si o cota de piata de 0,15%.



Surse din industria carnii spun ca unul dintre motivele retragerii Coren de pe piata romaneasca este cresterea pietei negre in ultimul an, ceea ce afecteaza afacerile marilor jucatori.



"Coren nu este o putere pe piata romaneasca si nici nu face parte din Asociatia Romana a Carnii, motiv pentru care nu stiu nimic despre aceasta tranzactie. Pe piata exista, in schimb, o reasezare a producatorilor de profil", afirma Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC). El spune ca, in acest, an cursa achizitiilor din industria romaneasca a carnii se va accentua foarte mult, exemplificand cu gigantul american din industria alimentara Smithfield care a achizitionat recent peste 70% din fostul combinat de crestere a porcilor ComTim si 15% din Campofrio Alimentacion care este prezenta pe piata romaneasca prin Tabco-Campofrio. "In Polonia, Smithfield este prezent pe piata si prin alte branduri decat cele ale Campofrio", afirma Minea.



Coren a intrat pe piata romaneasca in 1998 cand a achizitionat fabrica de la Giurgiu. Coren detine unitati de productie in Spania, Portugalia, Argentina si Romania si 2.500 de angajati. Grupul produce carne de porc, de vita si de iepure, oua, lapte, branza, conserve si mancare pentru animale.



Piata romaneasca a procesatorilor de carne s-a ridicat anul trecut la circa 300 de milioane de euro echivalentul a circa 155.000 de tone produse de circa 1.800 de firme. Conform lui Minea capacitatile de productie din Romania sunt de trei ori mai mari decat actuala cerere solvabila de pe piata. In plus, el sustine ca patru mari jucatori pot asigura circa 60% din necesarul de consum al Romaniei.



Principalii jucatori de pe piata sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Angst Ro, Tabco-Campofrio, Principal Construct si Caroli. Aceasta din urma a preluat in cadrul unei tranzactii de cateva sute de mii de euro desfasurata la sfarsitul anului trecut brandul Gourmet. Zvonurile privind alte eventuale preluari pe piata romaneasca nu au ocolit nici marii jucatori insa acestia au negat orice posibile negoceri privind vanzarea afacerilor lor. Minea afirma ca nu este exclus ca, pana la sfarsitul acestui an, pe piata romaneasca a procesatorilor de carne sa ramana cateva firme "neaose" romanesti, restul urmand sa fie preluate de mari nume din industria mondiala de profil.
laurentiu.ispir@zf.ro ; stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels