Prima pagina

Proiectul Militari Shopping Center, vandut pentru 20 mil. euro

Proiectul Militari Shopping Center, vandut pentru 20 mil. euro
12.10.2004, 00:00 39

Meinl European Land Limited, un holding austriac ce detine proprietati imobiliare evaluate la peste 270 de milioane de euro a cumparat proiectul imobiliar Militari Shopping Center, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & wooD. Compania austriaca, ale carei actiuni sunt cotate la bursa din Viena a anuntat ca valoarea tranzactiei se situeaza la aproximativ 20 de milioane de euro.
Proiectul a fost dezvoltat de Liebrecht & wooD, cele mai multe fonduri provenind de la investitori belgieni persoane fizice. Practic, Meinl European Land Limited a cumparat partea detinuta de acesti investitori, Liebrecht & wooD fiind in continuare dezvoltator al proiectului.
Anuntul facut de Meinl European Land Limited precizeaza ca este vorba de un contract semnat la sfarsitul saptamanii trecute pentru un proiect cu o suprafata construita de 14.000 de metri patrati care este inchiriata pe termen lung de Praktiker, divizia de magazine de bricolaj a grupului german Metro.
"Mai mult, exista si posibilitatea extinderii suprafetei construite cu aproximativ 140.000 de metri patrati", precizeaza anuntul Meinl European Land Limited.
Proiectul la care face referire holdingul austriac este, potrivit unor surse din piata imobiliara, Militari Shopping Center, singurul proiect imobiliar din Capitala care include pe lista chiriasilor un magazin Praktiker. Celalalt magazin pe care Praktiker Romania il opereaza in Bucuresti este situat in zona Voluntari in imediata apropiere a magazinului Metro Cash & Carry.
"Proiectul Militari Shopping Center este in prima faza de dezvoltare, chiriasii de pana acum fiind grupul german Praktiker si reteaua de magazine electronice si electrocasnice Domo. Contractele incheiate de acestia sunt pe o perioada de 15 ani si respectiv 10 ani", a declarat pentru ZF Mircea Cleciu, directorul general al al companiei imobiliare Neocasa, agentul exclusiv al proiectului Militari Shopping Center. El nu a dorit sa faca alte comentarii legate de tranzactie.
Compania austriaca precizeaza ca proiectul cumparat are un randament anual de 11%.
Oficialii Liebrecht & wood Romania si ai biroului din Budapesta al Meinl European Land Limited, cel care raspunde de afacerile grupului si pentru Romania nu au putut fi contactati.
Tranzactia Meinl European Land Limited este prima realizata pe segmentul comercial al pietei imobiliare romanesti. Pana acum, cele mai mari tranzactii au vizat achizitii de imobile de birouri (cumpararea Opera Center si Europe House de catre doua fonduri de investitii austriece, CA Immo si respectiv Europolis in anul 2003, pentru valori estimate in jurul a 30 de milioane de dolari) sau parcuri industriale (cumpararea Iride Business Park in prima parte a acestui an tot de catre un fond de investitii austriac, Immofinanz, pentru o valoare estimata la 35-40 de milioane de dolari).
O tranzactie oarecum similara s-a desfasurat in urma cu mai putin de o luna. Atunci, fondul de investitii austriac Europolis a cumparat un proiect imobiliar in domeniul logistic dezvoltat de compania italiana Cefin - Cefin Logistic Park. Proiectul este in plina desfasurare in acest moment, valoarea totala a investitiilor urmand sa ajunga la 65 de milioane de euro. Si in acest caz Europolis a cumparat compania care dezvolta proiectul Cefin Logistic Park, dezvoltarile ulterioare ale proiectului urmand a fi derulate din fonduri asigurate de Europolis.
Liebrecht & wooD a inceput constructia proiectului Militari Shopping Center in primavara anului trecut, pe un teren de 200.000 de metri patrati, la 500 de metri de intrarea pe autostrada Bucuresti-Pitesti, langa magazinul Metro.
Prima faza a proiectului a fost inaugurata in toamna anului trecut, cand grupul german de magazine tip "do it your self" - Praktiker, divizia de profil a Metro, a deschis primul sau magazin.
Investitia in Militari Shopping Center, estimata la mai bine de 40 de milioane de euro implica trei faze care insumau peste 61.000 de metri patrati de spatii comerciale, si aproape 11.000 mp de spatii de depozitare si birouri
"Proiectul Militari Shopping Center reprezinta o locatie foarte buna, zona de vest a orasului fiind cea mai reprezentativa din punct de vedere comercial . Cred ca aceeasi va fi si situatia pe viitor, vestul urmand a fi si in continuare o zona foarte bine dezvoltata. O alta caracteristica a proiectului Militari Shopping Center este reprezentat de originalitatea sa. Practic, este vorba de un comert de tip big-box retail, care ar putea parea foarte avansat pentru aceasta etapa de dezvoltare a comertului romanesc", completeaza Cleciu.
Meinl European Land Limited este un holding din domeniul imobiliar care detine proiecte imobiliare comerciale in tari precum Cehia si Ungaria.
Compania ale carei actiuni sunt cotate pe bursa vieneza este interesata in special de proiecte imobiliare in domeniul comercial, locazliate in principal in Europa Centrala si de Est. Compania opereaza prin intermediul a doua subsidiare locale - Manhattan Development a.s. in Praga si Manhattan Development Kft in Ungaira, ultima fiind responsabila si de activitatea din Romania. Anul acesta compania si-a facut intrarea prin achizitii de proiecte imobiliare comerciale si pe pietele din Rusia, Polonia si Romania.
Actionarii principali ai Meinl European Land Limited sunt banca austriaca de investitii Meinl Bank AG si compania de investitii britanica Caledonia Investments Trust plc, cu o cota de 22,67% din actiuni.
Compania Liebrecht & Wood, infiintata in 1991, este prezenta de mai bine de zece ani pe piata poloneza si a intrat in anul 2000 pe piata romaneasca. Strategia companiei belgiene consta in achizitionarea de terenuri care sunt departe de centrul orasului, dar sunt amplasate strategic. Compania colaboreaza cu fonduri de investitii, oficialii anuntand inca de la inceputul derularii proeictului Militari Shopping Center ca este probabil ca acesta sa fie vandut dupa finalizare catre fonduri de investitii. Liebrech & wooD are in derulare un alt proiect imobiliar de anvergura pe piata romaneasca Bucharest Logistic Center, care va implica investitii de 30-35 milioane de euro.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO