Prima pagina

PUR ramane la guvernare de dragul stabilitatii

10.01.2005, 00:00 14

Divergentele din arcul guvernamental, pe cale sa se transforme intr-o criza politica, s-au aplanat dupa ce PUR a decis sa ramana la guvernare alaturi de Alianta PNL-PD si UDMR si sa renunte la cele cinci functii de prefecti obtinute in urma negocierilor.
Desi in urma cu trei zile ameninta cu iesirea de la guvernare, PUR a anuntat, la sfarsitul saptamanii, ca nu-si va retrage ministrii din Cabinetul Tariceanu. Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a invocat nevoia de stabilitate politica in perspectiva semnarii de catre Romania a Tratatului de aderare la UE. "In aprilie, Romania va semna Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Este un eveniment care trebuie sa ne uneasca si care e mai presus de ambitiile politice ale unui partid sau altul", precizeaza un document adoptat de conducerea PUR, intitulat Apel la stabilitate.
Decizia luata de partidul condus de Dan Voiculescu, cu 30 de voturi in Parlament, este un raspuns la afirmatiile facute in urma cu cateva zile de presedintele Traian Basescu care se declara adeptul alegerilor anticipate pentru a scapa "de o solutie imorala care se numeste PUR". Declaratiile aspre ale sefului statului au fost interpretate, se pare, drept un test de loialitate de catre PUR.
 Desi partener de guvernare, PUR refuza sa-si retraga sprijinul pentru fostul partener electoral, PSD, pe care l-a sustinut in desemnarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, precum si in administratia locala. Traian Basescu ii ceruse sa-si dovedeasca fidelitatea votand pentru revocarea presedintilor Camerei si Senatului.
Declaratiile sefului statului au provocat protestul presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, care invoca ieri existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Presedintie. Nastase afirma ca Basescu si-a depasit atributiile constitutionale vorbind despre revocarea presedintilor celor doua Camere si despre convocarea alegerilor anticipate si cere Curtii Constitutionale sa se pronunte. Liderul opozitiei nu precizeaza ce articole din Constitutie au fost incalcate de catre seful statului.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels