Prima pagina

"Este mai ieftin sa aducem un expat indian decat sa angajam un executiv roman"

"Este mai ieftin sa aducem un expat indian decat sa angajam un executiv roman"
27.08.2008, 18:25 73

Ritmul accelerat in care au crescut salariile in ultimii ani ar putea scoate Romania de pe lista de extindere a marilor companii internationale, este de parere Azim Premji, presedinte al Wipro, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 12,7 mld. dolari.
"Problema cea mai mare a Romaniei este cresterea salariilor. Daca salariile continua sa creasca cu 15 - 20% in fiecare an, Romania va deveni ca restul Europei. In Europa, in general, salariile cresc cu 3-4% pe an. Chiar daca baza salariala in Romania este cu mult mai joasa, aceste cresteri salariale va vor transforma intr-o locatie scumpa in foarte scurt timp", a declarat Premji intr-un interviu acordat in exclusivitate ZF.
Miliardarul s-a aflat la Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute pentru a vizita centrul pe care il detine Wipro pe piata locala si unde lucreaza 150 de angajati. Wipro, unul dintre liderii industriei mondiale IT si cea mai mare companie de software din India cu sediul central la Bangalore, cu vanzari de 5 mld. dolari anual, este prezenta pe piata locala prin divizia de Business Process Outsourcing (BPO), care gestioneaza externalizarea acelor procese care nu au functie de baza in companii. "Lucrurile au mers bine pana acum. Cred ca in urmatorul an vom avea in jur de 300 - 400 de oameni in Romania", aprecizat Premji.
El adauga ca, in prezent, Bucurestiul este de trei ori mai scump decat India in ceea ce priveste costurile cu un angajat. In India, salariul mediu orar este de 0,95 de euro, in timp ce castigul orar al unui angajat roman este de 2,2 euro pe ora, potrivit unei analize realizate de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).
Volatilitatea pietei fortei de munca, exprimata in cresteri salariale accentuate si intr-o fluctuatie mare de personal, este principalul motiv de ingrijorare pentru viitorul afacerilor straine de pe piata locala. Desi o mare parte a investitorilor acuza un deficit major de personal, Premji este de parere ca nu acesta este principalul motiv de ingrijorare.
"Nu exista un deficit sever de forta de munca in Romania. Noi ne luam angajatii direct din facultate si ii formam astfel incat sa poata lucra in acest domeniu. Daca ai resursele potrivite si trainingul potrivit, este o problema care poate fi gestionata." Lucrurile stau altfel cand vine vorba despre pozitii foarte specializate sau de senior management. "Senior managerii buni sunt greu de gasit si sunt foarte scumpi. Este mai ieftin pentru noi sa trimitem un indian cu mandat de expatriere decat sa angajam un roman. Vrem sa localizam cat de mult se poate, dar exista un deficit la acest nivel (de management - n.r.)."
Costurile cu expatii pot fi destul de mari in conditiile in care managerii straini primesc pachete de relocare si diverse beneficii pentru ei si familie, care pot urca cu 40-50% pachetul salarial. In acelasi timp, salariile la nivel de management au crescut in ultimii ani cu marje cuprinse intre 10 si 20%.
Un CEO roman al unei multinationale mari castiga in medie 10.000 de euro pe luna. "Suntem aici ca urmare a proximitatii fata de Europa, pentru ca aici am gasit abilitati lingvistice multiple. Clientii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru servicii premium, dar nu peste o anumita limita."
Afacerile Wipro pe piata locala sunt conduse de un indian, Vivek Bakshi. Si la conducerea Genpact, alt jucator din BPO de pe piata locala, se afla tot un indian, Ahmed Mazhari. O mare concentrare de expati indieni se afla in fruntea operatiunilor detinute in Romania de Lakshmi Mittal, presedintele ArcelorMittal, al patrulea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 45 mld. dolari, potrivit Forbes.
Desi perspectivele nu mai sunt atat de optimiste ca in urma cu un an sau doi, daca ar trebui sa ia din nou decizia de a deschide un centru de BPO in Europa de Est, ar alege tot Romania. Cu un semn de exclamatie, insa. "Trebuie sa fiti atenti la cresterile salariale! Este o problema foarte serioasa. Am vorbit cu cativa investitori din industria auto care s-au confruntat cu cresteri salariale de 25% in ultima perioada si care au decis sa nu se mai extinda in Romania din cauza costurilor salariale ridicate."
Cu o avere estimata la 12,7 mld. dolari, Azim Premji, 62 de ani, s-a clasat pe locul 60 in editia de anul acesta a topului Forbes al celor mai bogati oameni din lume, coborand astfel aproape 40 de pozitii fata de 2007. Premji a fost declarat de catre revista Forbes cel mai bogat om al Indiei timp de 6 ani (intre 1999 si 2005), in prezent ocupand pozitia a sasea din acest punct de vedere.

Ce crede unul dintre cei mai bogati oameni din lume despre Romania

Senior managerii buni sunt greu de gasit si sunt foarte scumpi.
Nu exista un deficit sever de forta de munca. Daca ai resursele potrivite si trainingul potrivit, este o problema care poate fi gestionata.
Cresterile salariale sunt o problema foarte serioasa si vor transforma Romania intr-o locatie scumpa in foarte scurt timp.
Cea mai mare problema a Romaniei sunt cresterile salariale. Bucurestiul este de trei ori mai scump decat India, in ceea ce priveste costurile cu un angajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO