Prima pagina

"Virusul" GMP, mortal pentru 15 producatori de medicamente

08.12.2003, 00:00 37



Aproximativ 10 - 15 producatori romani de medicamente de talie mica sau mijlocie isi vor opri activitatea incepand cu 2004 datorita lipsei investitiilor pentru obtinerea certificatului de Good Manufacturing Practice (GMP), impus de cerintele Uniunii Europene, a declarat pentru Ziarul Financiar Magdalena Badulescu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM).



Efortul investitional substantial necesar obtinerii standardelor GMP face ca lucrurile sa nu fie foarte clare, cu trei saptamani inaintea expirarii termenului limita - decembrie 2004, nici pentru o parte din sectiile de productie ale unor companii precum Terapia Cluj sau Sicomed Bucuresti.



Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman de medicamente, a obtinut certificatul GMP pentru sectia de injectabile insa nu a finalizat inca procedurile (desi investitiile au fost facute) de obtinere a certificatului pentru sectia de tablete. Situatia sectiei de perfuzabile este insa mai delicata: Sicomed nu a inceput inca investitiile in aceasta sectie iar in ultimul an a cautat variante pentru externalizarea productiei in acest domeniu.



Terapia, al doilea producator roman de profil, detine GMP pentru tablete insa procedurile de obtinere a celui pentru injectabile nu au fost finalizate.



De "reglaje fine" in domeniul GMP va mai avea nevoie si Antibiotice Iasi, insa nu pentru liniile importante de productie.



"Chiar daca exista inca mari companii de pe piata care nu au certificat GMP pentru toate sectiile de productie, stadiul investitiilor pentru obtinerea certificatelor este avansat. Este adevarat, companiile nu vor mai avea voie de la 1 ianuarie 2004 sa produca pe liniile care nu au GMP insa isi pot asigura prezenta pe piata cu medicamentele produse si stocate pana la 31 decembrie. Astfel pot acoperi golul lasat in cele cateva luni care vor trece pana vor primi certificatele", explica Magdalena Badulescu.



Termenul initial impus producatorilor romani pentru obtinerea GMP a fost decembrie 2002 insa acesta a fost decalat de doua ori pana in decembrie 2004 pentru a da mai mult timp companiilor.



In cazul marilor producatori, investitiile de mai multe zeci de milioane de dolari necesare obtinerii GMP au fost foarte greu de sustinut datorita legislatiei (controlul preturilor la medicamente de catre stat) si dificultatilor financiare ale sistemului sanitar. Practic, companiile nu au avut bani de investit pentru ca statul a platit cu intarzieri foarte mari in ultimii ani datoriile catre furnizorii de medicamente.



Datorita suportului actionarilor (straini in majoritatea cazurilor) marii producatori, si o parte a celor de talie mijlocie, au reusit in 2004 sa se apropie obtinerea GMP pentru sectiile importante. Pe piata exista insa inca cel putin 10 - 15 care vor disparea de pe piata incepand cu anul viitor.



"Termenul nu va mai fi cu siguranta amanat pentru ca acesta este angajamentul fata de Uniunea Europeana", afirma presedintele ANM.



In prezent, conform ultimilor informatii de pe site-ul ANM, companiile romanesti care detin certificate GMP pentru cel putin o sectie de productie sunt doar 14: Terapia, Antibiotice, Sicomed, Sindan, Europharm Brasov, Lek Pahamatech, Gelcap Bucuresti, Helvetica Profarm Timisoara, Helcor Baia Mare, Armedica Targu - Mures, Labormed Pharma Bucuresti si Magistra C&C Constanta.



Piata romaneasca a medicamentelor are o valoare de peste 600 de milioane de euro anual, principalii jucatori fiind GlaxoSmithKline Romania (inclusiv Europharm), cu o cota de 11,5%, Novartis (7%), Pfizer (6%), Sicomed Bucuresti (5,5%), Terapia Cluj (3,9%) si Antibiotice Iasi (3,8%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels