Prima pagina

Raiffeisen a iesit din cursa pentru privatizarea CEC

Raiffeisen a iesit din cursa pentru privatizarea CEC

Sebastian Vladescu

26.07.2006, 20:24 16

Austriecii de la Raiffeisen au iesit din cartile pentru privatizarea CEC, oferta lor fiind mai slaba decat a grecilor de la NBG si a maghiarilor de la OTP, care se vor bate in finala pentru preluarea celei de-a cincea banci din tara.
"In urma analizarii ofertelor si a punctarii conform grilei stabilite, au ramas in competitie doar doua banci. Finalistii sunt, in ordine alfabetica, National Bank of Greece si OTP Bank", a anuntat ieri Sebastian Vladescu, ministrul de finante si seful comisiei de privatizare a CEC.
Desi a refuzat sa comenteze asupra valorii celor doua oferte, Vladescu a spus ca "din moment ce continuam procesul de privatizare, inseamna ca ofertele sunt in limite acceptabile". Vladescu a parut multumit de nivelul ofertelor financiare facute de cele doua banci finaliste. Conform ministrului de finante, Raiffeisen nu s-a calificat in finala pentru ca oferta a avut un punctaj cu cel putin 10% mai mic decat ultima oferta. Conform agentiei Mediafax, care citeaza surse apropiate procesului de privatizare, doar una dintre cele doua oferte calificate in finala a depasit 500 de milioane de euro. In conditiile unei oferte de 500 mil. euro, banca este evaluata la 715 milioane de euro.
In cadrul procesului de privatizare, statul vinde 69,9% din actiunile CEC, pachet care include si cota de 9,9% care revine Fondului Proprietatea, a carei valoare va fi transferata Fondului dupa incasarea efectiva a banilor din privatizare. Fara legatura cu competitia in care au ramas NBG si OTP, statul va vinde un pachet de 5% din titlurile CEC catre salariatii bancii si catre pensionarii care au avut ca ultim loc de munca institutia de credit.
"OTP Bank a depus o oferta corecta si realista pentru achizitia pachetului de 69,9% din CEC", a declarat Laszlo Wolf, director general adjunct la OTP. Conform lui Wolf, managementul a primit cu entuziasm anuntul calificarii in faza finala a privatizarii. National Bank of Greece, cealalta finalista, nu a comentat pana la inchiderea editiei intrarea in ultima faza a privatizarii.
Cele doua finaliste vor incepe marti,
1 august, negocierile privind forma finala a contractului de privatizare, urmand ca aceste discutii sa se finalizeze pe 23 august, iar pe 31 august sa fie depuse ofertele financiare imbunatatite, care vor stabili castigatorul CEC. Astfel, anuntul bancii care va prelua CEC va fi facut la finele lunii urmatoare, cu rezerva respectarii calendarului propus, a precizat Sebastian Vladescu.
"Obiectivele noastre de dezvoltare pe termen lung vor fi atinse prin crestere organica; CEC a reprezentat o oportunitate interesanta pentru noi, dar avem si alte optiuni", spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. Van Groningen a precizat ca banca austriaca are in Romania oportunitati de crestere mai rapida decat media pietei si ca Raiffeisen Bank va continua sa fie un jucator de prim rang pe piata si fara preluarea CEC.
Ofertele au fost deschise ieri la ora 12, la etajul I al Ministerului de Finante. In sala accesul a fost limitat strict pentru cei 11 membri ai comisiei de privatizare si pentru un numar de doi reprezentanti pentru fiecare dintre cele trei banci ofertante. Sebastian Bodu, presedintele Fiscului si vicepresedinte al comisiei de privatizare, nu a putut fi de fata la eveniment, avand probleme medicale. In urma intalnirii dintre comisia de privatizare si reprezentantii bancilor ofertante, masa de sedinta a ramas plina de fragmentele plicurilor care au continut ofertele financiare.
Momentul deschiderii plicurilor a gasit in sala 16 persoane: trei reprezentanti de la Finante, doi de la AVAS, trei de la Banca Nationala, doi de la Ministerul Justitiei si cate doi de la fiecare banca participanta. Dupa deschiderea plicurilor cu ofertele financiare, acestea au fost inchise si secretizate, a mai informat Vladescu. Cum procesul de privatizare nu a presupus utilizarea unui calculator pentru clasificarea ofertelor, inseamna ca cei trei jucatori bancari stiu cat a oferit fiecare concurent, fiind cu totii prezenti la deschiderea plicurilor si analiza ofertelor financiare.
Dupa finalizarea acestei privatizari, actiunile CEC ramase in portofoliul statului roman vor fi vandute prin oferta publica pe piata de capital, inclusiv catre actionarii existenti ai bancii, au anuntat autoritatile.

Cine sunt finalistele

OTP Bank
cea mai mare banca din Ungaria
active de 20,5 mld. euro
retea de 976 de unitati
9,8 milioane de clienti
18.289 angajati
profit net: 638 mil. euro in 2005
in Romania detine RoBank
consultantii pentru privatizare: casa de avocatura Musat & Asociatii si firma de audit Ernst & Young

National Bank of Greece
cea mai mare banca din Grecia
active de 61,1 mld. euro
retea de 1.035 de unitati
peste 10 milioane de clienti
21.718 angajati
profit net: 750 mil. euro in 2005
in Romania detine Banca Romaneasca
consultantii pentru privatizare: firmele de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer si Rubin Meyer Doru Trandafir, PwC si Citigroup Financial

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO