Prima pagina

Raiffeisen: Echipa de fotbal a Romaniei valoreaza 87 de milioane de euro

Raiffeisen: Echipa de fotbal a Romaniei valoreaza 87 de milioane de euro

La 10 ani de la Generatia de Aur, echipa lui Mutu incearca revenirea pe firmament

24.04.2008, 18:28 325

Echipa nationala de fotbal a Romaniei este evaluata la 87,2 milioane de euro si are o cota la castigarea Campionatului European de Fotbal 2008 de 1/34, conform unui raport al Raiffeisen Research, divizia de cercetare a grupului austriac Raiffeisen.
Analistii grupului "au parafrazat" metode statistice utilizate in mod normal la evaluarea actiunilor sau a inflatiei pentru a stabili valoarea echipelor participante la Euro 2008 si a sanselor acestora de a castiga competitia. Modelul de calcul folosit a utilizat atat factori economici precum PIB/capita, cresterea economica estimata pentru 2008 sau consumul de bere anual, cat si pozitia in clasamentul FIFA si cotele oferite de casele de pariuri pentru castigarea Euro 2008.
Si daca la casele de pariuri nu avem sanse prea mari sa castigam Euro 2008, echipa nationala ar putea fi impinsa de la spate de entuziasmul suporterilor luand in considerare faptul ca Romania are cea mai rapida rata de crestere a Produsului Intern Brut dintre toate participantele la competitie (5,5%, estimare pentru 2008) si nici la consumul de bere nu stam chiar rau, fiind in top zece. In functie de consumul de bere insa, campioni europeni ar iesi cehii, care consuma anual 160 de litri/cap de locuitor.
Romania face parte din grupa C, alaturi de unele dintre cele mai valoroase echipe, Olanda (evaluata la 187,85 mil. euro), Italia (369,55 mil. euro) si Franta (368 mil. euro). Valoarea totala a grupei depaseste un miliard de euro. Valoarea jucatorilor de fotbal ce evolueaza in campionatul Romaniei este de 223,73 mil. euro, in timp ce valoarea medie a unui jucator este de 436.121 euro, spun statisticienii grupului austriac ce au folosit ca surse de culegere a datelor www.transfermarkt.de, www.bwin.com si Canadean.
In anii '90, cand economia Romaniei mergea mult mai rau decat acum, echipa de fotbal a Romaniei obtinea performante notabile, fiind considerata o forta a fotbalului european dupa ce a reusit, condusa din teren de Gheorghe Hagi, sa se califice la trei campionate mondiale succesive (Italia 1990, SUA 1994 si Franta 1998) si la doua campionate europene (1996 si 2000). Perioada de succes a echipei Romaniei a ajuns la sfarsit odata cu infrangerea suferita in fata Italiei in sferturile de finala ale Euro 2000.
Situatia s-a inversat insa, echipa Romaniei nemaireusind timp de opt ani, in perioada 2000-2008, sa se califice la vreun turneu final, timp in care economia a inregistrat o crestere sustinuta.
Statisticienii Raiffeisen estimeaza ca Romania nu se va califica in sferturile de finala si va termina grupa pe locul trei, dar considera ca "leii" vor face performanta pe termen scurt si ca Romania nu ar trebui subestimata. Astfel, motto-ul Romaniei ar putea fi "Am fost impinsi in UE pentru a deveni campioni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO