Prima pagina

Raiffeisen, profit net de 28 mil. euro

17.02.2005, 00:00 11

Raiffeisen Bank a incheiat anul 2004 cu o dublare de active, pana la peste doua miliarde de euro, si un profit net de 28,1 milioane de euro, in crestere de peste cinci ori fata de 2003. In urma cu trei ani, banca inregistra o pierdere mai mare de 10 milioane de euro.
"Ne propuseseram o majorare a activelor de 60%, dar am continuat sa crestem mult mai repede decat media pietei, pe care o estimam la 40%", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
In aceste conditii, banca si-a consolidat pozitia a treia pe piata dupa valoarea activelor. La sfarsitul lunii noiembrie 2004, detinea o cota de 9,1%, fata de un nivel de 7,2% la sfarsitul anului 2003. Pe segmentul creditarii, Raiffeisen a inregistrat o cota de piata de 10,3%, respectiv de 9,2% la depozite. Avansul la capitolul credite se vede si in bilantul bancii, unde creditele detin o pondere de circa 60%, sensibil peste media pietei.
Soldul creditelor a urcat in 2004 cu mai mult de 77%, in timp ce depozitele atrase s-au dublat.
Steven van Groningen spune ca Raiffeisen Bank si-a imbunatatit semnificativ si rentabilitatea capitalului propriu, de la 7,5% la 27,4%.
In acelasi timp, banca a continuat sa investeasca masiv, alocand circa 40 milioane de euro pentru sistemul IT, echipamente, dezvoltarea retelei teritoriale, precum si pentru pregatirea personalului.
"Intentionam sa mentinem ritmul investitiilor in 2005, cu inca cel putin 40 milioane de euro", afirma Van Groningen.
In ceea ce priveste portofoliul de produse si servicii, presedintele bancii apreciaza ca acesta este destul de complet, eforturile urmand a se concentra asupra imbunatatirii calitatii acestora. La capitolul noutati, Raiffeisen Bank intentioneaza sa dezvolte servicii de internet banking, alaturi de imbunatatirea serviciului actual de mobile banking.
"Obiectivul general al acestui an este sa ne consolidam pozitia, dar si sa continuam sa crestem mai repede decat piata, astfel incat sa ajungem la o cota de 15% din totalul activelor intr-un orizont de timp de 4-5 ani", spune Steven van Groningen.
Evolutia cotei de piata va depinde si de rezultatul tentativei Raiffeisen Bank de a prelua CEC. "Reconfirm faptul ca suntem foarte interesati de CEC", a declarat Van Groningen.
El mentioneaza ca o prioritate pentru anul 2005 cresterea eficientei activitatii, mai ales in contextul scaderii dobanzilor. Seful Raiffeisen admite ca banca a devenit intr-o anumita masura "victima propriului succes", in conditiile in care bugetul a fost depasit, desi era oricum extrem de ambitios, astfel incat banca s-a vazut in fata unui volum de operatiuni mult mai mare decat anticipase. Ca urmare, au aparut aglomeratiile la ghisee. "Nu vrem sa sacrificam relatia cu clientii si de aceea vom continua sa investim in IT si in reteaua de unitati. Vrem sa ne pastram cei 1,5 milioane de clienti", spune Steven van Groningen. Banca va avea de investit cateva milioane de euro pentru pregatirile necesare denominarii.
Pentru a-si sustine expansiunea rapida, Raiffeisen Bank a atras in 2004 finantari importante: 34 milioane de euro din prima emisiune de obligatiuni corporatiste lansate de o banca, 250 milioane de dolari dintr-un credit sindicalizat, plus 86 milioane de euro subscrise de actionarul principal, Raiffeisen International, sub forma unor majorari de capital succesive.
Steven van Groningen se declara multumit de activitatea subsidiarelor grupului Raiffeisen pe piata financiara. Astfel, Raiffeisen Capital & Investment a fost la sfarsitul lui 2004 casa de brokeraj numarul 1, cu o cota de 8% din totalul sumelor tranzactionate pe bursa. De asemenea, Raiffeisen Leasing si-a marit portofoliul de contracte pana la o valoare de 117 milioane de euro.
Anul trecut, Raiffeisen Bank a investit si in infiintarea primei banci specializate in economisire-creditare pentru domeniul locativ.
In privinta plecarii vicepresedintelui Rasvan Radu, care se ocupa de divizia de retail, Van Groningen spune ca banca nu se grabeste sa-i gaseaca un inlocuitor, inainte de a se asigura ca va fi alegerea cea mai buna. "Sper sa pot face un anunt inainte de aprilie", a spus presedintele bancii. In schimb, el afirma ca va fi numit relativ repede un nou presedinte al diviziei de borkeraj, dupa ce Dragos Neacsu a preluat functia de secretar de stat in ministerul finantelor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO