Prima pagina

Renault face un centru de design si pista de incercare

03.05.2006, 00:00 15

Grupul francez Renault va investi inca 180 de milioane de euro in Romania in dezvoltarea unui centru integrat pentru conceptia si testarea automobilelor si subansamblelor auto.

"Renault Technocentre Romania (denumirea proiectului - n. red.) nu este doar un centru de design, ci va include si alte activitati legate de conceptia autovehiculelor si subansamblelor auto si chiar si o pista de incercare", a declarat pentru ZF Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia, responsabil pentru dezvoltarea proiectului.

El spune ca suprafata de teren necesara pentru dezvoltarea intregului proiect este de cateva sute de hectare, Renault Technocentre Romania urmand a fi situat in apropierea unuia dintre orasele Brasov, Craiova, Pitesti sau Ploiesti. Valoarea proiectului ar ajunge la 180 de milioane de euro la sfarsitul anului 2008, potrivit oficialului.

Investitia in proiectul Renault Technocentre Romania se inscrie in strategia anuntata de presedintele grupului francez, Carlos Ghosn, de dezvoltare puternica a activitatilor din Romania.

Renault a investit pana la sfarsitul anului trecut 630 de milioane de euro in cadrul producatorului local Dacia, pe care l-a cumparat in anul 1999. Alte 181 de milioane de euro sunt programate pentru acest an.

Grupul francez a anuntat anul trecut o alta investitie de anvergura - 215 milioane de euro in productia de cutii de viteze. Fabrica va fi situata tot la Pitesti, pe platforma Dacia, si va exporta intreaga productie.

Renault si-a anuntat interesul si pentru al doilea producator de automobile local, Daewoo Craiova, depunand alaturi de Nissan o scrisoare de intentie pentru achizitia fabricii oltene.

Miza acestei achizitii este reprezentata insa nu de cresterea capacitatii de productie pentru modelul Logan, ci mai degraba pentru a realiza la Craiova automobile Nissan, avand in vedere ca producatorul nipon nu detine in prezent facilitati de productie in tarile din Europa de Est.

Dacia a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,2 mld. euro si a obtinut un profit de 57 mil euro, ceea ce reprezinta o premiera de la venirea Renault ca actionar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24