Prima pagina

Reprezentantii statului la BCR isi depun demisiile

Reprezentantii statului la BCR isi depun demisiile

Daniel Daianu, presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR: Este practic o demisie in alb, pe care le-o punem la dispozitie conform unei conventii prin care am stabilit ca, atunci cand ne apropiem de finalizarea procesului, noi sa ne retragem.

17.07.2006, 19:58 14

Grupul austriac Erste se pregateste sa preia conducerea celei mai mari banci romanesti, primul pas fiind inlocuirea administratorilor.
Patru dintre cei sapte membri ai Consiliului de Supraveghere al BCR isi vor depune demisiile la inceputul lunii viitoare, in timp ce Daniel Daianu, presedintele Consiliului de Supraveghere, va renunta la aceasta functie, ramanand doar membru in Consiliu, in pregatirea preluarii efective a BCR de catre banca austriaca Erste Bank. Operatiunea este prevazuta a se finaliza in septembrie.
BCR urmeaza sa isi modifice statutul, conform intelegerii dintre statul roman, Erste si SIF-uri, principalii actionari minoritari ai bancii. Modificarea statutului va permite Erste sa aiba control complet asupra bancii, dar si SIF-urilor sa fie sigure ca interesele de actionari minoritari nu le vor fi incalcate.
Finalizarea privatizarii bancii este prevazuta pentru 21 septembrie, data pana la care austriecii de la Erste trebuie sa vireze banii pentru pachetul de 61,88% pe care il vor prelua de la statul roman, BERD si IFC.
Gheorghe Ionescu si Jozef Birtalan, reprezentanti ai statului roman, Oliver Greene, reprezentantul BERD, si Thomas Krayenbuehl, reprezentant al IFC, trebuie sa depuna scrisorile de renuntare la mandat, ca o conditie de prefinalizare a tranzactiei de preluare a bancii de catre Erste Bank.
"Este practic o demisie in alb, pe care le-o punem la dispozitie conform unei conventii prin care am stabilit ca, atunci cand ne apropiem de finalizarea procesului, noi sa ne retragem. Demisiile devin efective in momentul in care Erste plateste banii si are loc transferul de proprietate. Automat in acel moment ei vor numi un austriac in functia de presedinte al Consiliului", a declarat pentru ZF Daniel Daianu, actualul presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
Desi Daianu este in prezent tot reprezentant al statului roman, el ramane in functia de membru al Consiliului de Supraveghere, dar va renunta la cea de presedinte.
Ceilalti doi membri in Consiliul de supraveghere sunt reprezentanti ai SIF-urilor si isi vor mentine calitatea de membri. Este vorba de Teodor Mihaescu (SIF Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania). Daianu crede ca procesul de privatizare va fi finalizat in septembrie, fiind astfel respectat termenul stabilit dupa amanarea din iunie. "Este bine sa se clarifice toate problemele, chiar daca aceasta ia timp", a spus Daianu.
Banca a convocat pentru data de 4 august o Adunare Generala a Actionarilor prin care urmeaza sa fie alesi noii membri ai Consiliului de Supraveghere, iar modificarile statutului urmeaza sa fie votate de actionari.
Modificarile statutului bancii au facut obiectul unor negocieri destul de dure intre SIF-uri, principalii actionari minoritari, pe de o parte austriecii de la Erste si statul roman pe de cealalta parte.
O clauza introdusa initial in statutul bancii pentru a proteja pe BERD si IFC ca actionari minoritari i-ar impiedica acum pe austriecii de la Erste sa aiba controlul complet asupra bancii. Clauza prevede ca anumite decizii importante nu pot fi luate decat cu o majoritate de 75% din voturi si nu poate fi stearsa din statut fara acordul SIF-urilor. Acestea detin impreuna 30% din actiuni, salariatii bancii controleaza 8%, in timp ce un pachet de 62% urmeaza sa treaca in proprietatea Erste.
Printre modificarile la statutul bancii propuse de BCR actionarilor se numara restrangerea domeniului de aplicare al majoritatii de 75% la cateva tipuri de decizii si renuntarea totala la aceasta supramajoritate doar in momentul in care banca va fi listata pe Bursa.
SIF-urile au cerut insistent listarea pe Bursa a BCR, ceea ce le va permite sa isi valorifice mai bine pachetele de cate 6% pe care le detin. Conform contractului de privatizare, BCR va fi listata pe Bursa in termen de trei ani de la data finalizarii tranzactiei de privatizare.
Pana la listare, deciziile privind fuziunea, divizarea, lichidarea, reorganizarea, mutarea sediului ca si majorarile de capital social, cu exceptia celor cerute de normele legale, vor putea fi adoptate decat cu o majoritate de 75%, deci Erste nu va putea adopta astfel de decizii fara ca macar unul dintre SIF-uri sa voteze in acest sens. Principala temere a SIF-urilor era ca austriecii ar putea derula o majorare masiva de capital la BCR pana in momentul listarii, ceea ce le-ar fi permis sa dilueze puternic participatiile SIF-urilor in cazul in care acestea nu ar fi avut lichiditati suficiente pentru majorare.
Dupa listarea bancii pe Bursa, SIF-urile vor putea sa vanda drepturile de participare in majorarea de capital. Statutul modificat al bancii va prevede ca pana in momentul listarii cel putin 40% din profitul bancii va fi repartizat actionarilor sub forma de dividende, astfel incat transferul controlului BCR catre Erste nu va afecta veniturile SIF-urilor.
De asemenea, pana la listarea bancii, cele cinci SIF-uri vor dispune de doua mandate de administrator din cele sapte ale bancii, dar asta cu conditia ca participatia lor cumulata sa nu scada sub 20% din capitalul social. Prevederea nu va mai fi necesara dupa listarea bancii, intrucat din acel moment se vor aplica prevederile privind votul cumulativ, care stabilesc modul in care actionarii minoritari sunt reprezentati in conducerea unei companii cotate.
Un nou pas catre finalizarea privatizarii bancii este asteptata pentru saptamanile urmatoare. Astfel, guvernul va aproba prin ordonanta de urgenta acoperirea de catre stat a datoriilor in contul Bancorex din posibile litigii, care vor aparea pana in 2013, in limita sumei de 1,8 miliarde de euro, adica cel mult jumatate din valoarea privatizarii BCR, conform unor surse oficiale citate de Mediafax.
Un asemenea act normativ a fost cerut de Consiliul Concurentei, pentru a se putea pronunta asupra formei de ajutor de stat in contul fostei institutii de credit.
Erste a semnat anul trecut un acord pentru preluarea unui pachet de 61,88% din actiunile bancii de la statul roman, BERD si IFC, tranzactie care evalueaza intreaga banca la 6 miliarde de euro. Pretul platit de Erste, de 3,75 mld. euro, a fost considerat surprinzator de bun de catre majoritatea analistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO