Prima pagina

Rezerva valutara: BNR incepe sa bage mana in seif

04.06.2003, 00:00 11



Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut vizibil in mai, cu 481,3 milioane euro, banca centrala fiind nevoita luna trecuta sa bage mana in buzunar mai des, atat pentru a mentine deprecierea leului in limite acceptabile, dar si pentru a rascumpara titlurile de stat in valuta emise anul trecut de Finante.



In aceste conditii, la sfarsitul lui mai rezervele valutare ale Romaniei erau de 5,28 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel din perioada similara a anului trecut.



Chiar daca la prima vedere scaderea rezervelor valutare pare sa fie un semnal negativ, daca privim in urma, la declaratii oficialilor bancii centrale, lucurile nu sunt scapate de sub control.



Inca de la inceputul anului s-a spus clar ca anul acesta nu se mai justifica un ritm de crestere al rezervelor valutare comparabil cu cel din 2002 - cand rezervele au crescut cu aproximativ 2 miliarde de dolari - si ca o crestere de 700-800 milioane de euro ar fi suficienta. La sfarsitul lui 2002 rezervele, calculate in euro, erau de 5,9 miliarde de euro.



Evolutia rezervelor valutare va urma, in principal, ritmul de crestere a importurilor si va avea in vedere gradul de acoperire a refinantarii datoriei private externe din surse bancare.



La miscarile de luna trecuta ale rezervei valutare au contribuit rascumpararile de titluri de stat in valuta, emise de Finante pe piata interna, in suma de 133,8 milioane euro, dar si interventiile de pe piata valutara.



Pentru a tine in frau deprecierea leului, in contextul fluctuatiilor insemnate de pe pietele internationale acolo unde euro s-a apreciat vizibil in raport cu valuta americana, BNR a sacrificat in mai 98,6 milioane euro.



Tot in luna mai, au fost efectuate plati de 121,8 milioane euro in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Finante.



La aceste iesiri s-au adaugat modificari ale rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare si cotizatii care au reprezentat un minus de 141,3 milioane euro. Este interesat ca la acest capitol iesirile de luna trecuta au fost mult mai mari decat intr-o luna obisnuita desi nu s-a mentionat nimic special.



Intrarile la rezervele valutare au reprezentat numai venituri din administrarea rezervei internationale, care s-au ridicat la 14,2 milioane euro.



Rezerva de aur s-a mentinut la 105,3 tone, dar preturile internationale au determinat cresterea valorii acesteia la 1,045 miliarde euro.



Astfel, rezervele internationale - valute plus aur - se situeaza la peste 6,32 miliarde euro.



Pana la sfarsitul anului 2003, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 802 milioane euro. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO