Prima pagina

Romania a batut in premiera Ungaria la PIB

Romania a batut in premiera Ungaria la PIB

Click pentru imaginea intreaga

29.01.2007, 18:41 256

Pentru prima data in istorie, Romania a depasit anul trecut Ungaria la Produsul Intern Brut (PIB), cu "scorul" de 97 la 89 de miliarde de euro. Depasirea Ungariei in topul celor mai mari economii din Uniunea Europeana a propulsat Romania pana pe locul 17 din cele 27 de state din acest clasament.
De altfel, doar trei state din Uniune au reusit anul trecut sa promoveze in acest top, cu cate un loc fiecare: Polonia (de pe 10 pe 9), Romania (de pe 18 pe 17) si Letonia (de pe 25 pe 24). In timp ce Romania a "batut" Ungaria la PIB, Polonia a surclasat Austria, iar Letonia a depasit Ciprul, conform datelor estimative ale Eurostat, divizia de statistica a UE.
Cum a fost posibila depasirea Ungariei? Romania a avut anul trecut un PIB de aproape 97 de miliarde de euro (79 mld. euro in 2005), rezultat in urma unei cresteri economice de aproximativ 8% (conform primelor date preliminare publicate zilele trecute de catre Comisia Nationala de Prognoza) si a unei aprecieri cu aproape 3% a leului anul trecut.
In acelasi timp, Ungaria a avut un PIB de 89 de miliarde de euro (88 mld. euro in 2005), o crestere estimata la 4% si o depreciere a forintului fata de euro de circa 6,5%.
Cu alte cuvinte, PIB-ul Romaniei a crescut mai rapid in euro, datorita scaderii cursului leu-euro, iar PIB-ul Ungariei a crescut mai lent in euro, din cauza cresterii cursului fata de moneda unica europeana.
Desi depaseste zece state din UE ca dimensiune a economiei, Romania a ramas anul trecut pe penultimul loc la valoarea PIB pe cap de locuitor, cu numai 4.482 euro (adica aproximativ 19%-20% din media europeana), depasind numai Bulgaria (3.143 euro). La acest capitol, Ungaria "bate" Romania cu un scor dublu, maghiarii avand un PIB pe locuitor de 8.851 euro in 2006.
Cat priveste cresterea economica a Romaniei in 2006, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat zilele trecute primele estimari, care arata o crestere de 8%, mult peste prognoza facuta in primavara anului trecut (6%) si peste cea din toamna (7%).
"Cresterea economica pe 2006 a fost estimata la 8%, pe baza datelor disponibile pe primele 11 luni, iar PIB a fost de aproximativ 97 de miliarde de euro", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
El spune ca supraperformanta economica a Romaniei a fost determinata in principal de cresterile peste asteptari la industrie si constructii.
Conform estimarilor CNP, valoarea adaugata bruta in industrie a crescut anul trecut cu 7,3%, in revenire puternica fata de cresterea modesta, de 2,5%, din 2005.
De asemenea, piata constructiilor a crescut cu 18,1% in 2006, comparativ cu un plus de 9,9% in 2005. Astfel, constructiile au prins in 2006 cel mai bun an din istorie ca ritm de crestere, mai mult decat dublu fata de cresterea de ansamblu a economiei.
Tot in 2006, serviciile au crescut cu 7,7%, de asemenea depasind rezultatul din 2005. Singura problema ramane in agricultura, unde valoarea adaugata bruta a crescut anul trecut cu numai 0,5%, ceea ce inseamna practic ca agricultura a ramas in 2006 la nivelul dezastruos din 2005, cand productia a scazut cu aproape 14% din cauza inundatiilor.
O alta tendinta a acestui an va fi, spune presedintele CNP, continuarea cresterii consumului la un ritm apropiat cu cel din anii trecuti (8%-10% in termeni reali). "Aveam prinsa in prognoza o incetinire a consumului, dar cele mai recente date arata ca aceasta incetinire nu va veni nici in 2007, asa ca vom rectifica unele date", a precizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO