Prima pagina

Salariile membrilor CNVM si CSA au devenit publice

Salariile membrilor CNVM si CSA au devenit publice
07.06.2005, 19:46 34

Legea declararii averilor a facut publice salariile celor care lucreaza in comisiile de supraveghere ale pietelor financiare: asigurari, banci si burse de valori, care påna acum au fost doar banuite.

Cei sapte membri ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si cei cinci membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au cåstigat anul trecut intre 2.300 si 4.500 de euro pe luna. Acestea sunt venituri apropiate de cele ale top managerilor din companiile de asigurari si piata de valori mobiliare.

Oficialii BNR nu au publicat inca pe site veniturile obtinute anul trecut.

Si CNVM, si CSA sunt institutii publice finantate autonom, din contributiile a??actorilora?? de pe pietele pe care le supravegheaza -societati de valori mobiliare, burse, banci custode, SIF-uri si, respectiv, societati de asigurari sau brokeri de asigurare.

Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare a incasat anul trecut din indemnizatia pe care o primeste aproape 1,1 mld. lei, conform declaratiei de avere. Suma este echivalenta cu un salariu lunar de 91 mil. lei net (2.250 de euro). Spre comparatie, salariul presedintelui Romåniei, Traian Basescu, se ridica la aproximativ 60 mil. lei (1.500 de euro).

O suma similara a incasat si un alt membru al CNVM, Victor Eros, pe parcursul anului trecut.

Salariul soferului presedintelui CNVM nu este cu mult mai mic decåt cel al primului-ministru. Daca Calin Popescu-Tariceanu are un salariu lunar de sub 40 mil. lei, suma medie incasata de soferul presedintelul CNVM, Liviu Tilvan, in 2004 depaseste 30 de milioane de lei (740 de euro). El a cåstigat anul trecut din salariu 361,8 mil. lei (8.900 de euro).

a??Soferii, spre deosebire de alti angajati, au si ore suplimentare. Nu stiu exact care este situatia, dar voi verificaa??, a spus Gabriela Anghelache. Anghelache a mai spus ca CNVM lucreaza in prezent la modificarea regulamentului de salarizare, angajatii Comisiei (categorie in care nu intra si membrii Comisiei) urmånd sa beneficize de o majorare cu 10% a salariilor.

Cu sporuri sau nu, salariul unui sofer este mai mare decåt al personalului cu functii de control. Mihai Marius, seful serviciului anchete din cadrul comisiei, a cåstigat anul trecut cu 40% mai putin decåt soferul presedintelui. El a incasat anul trecut 219 milioane de lei, adica putin peste 18 milioane de lei (450 de euro) lunar.

Printre brokerii de la Bursa de Valori circulau de mai multi ani informatii privind salariile mari ale membrilor CNVM, insa nimeni nu stia cåt cåstiga de fapt un comisar.

De altfel, CNVM, care se autofinanteaza din taxele pe care le incaseaza de pe piata de capital, a operat la inceputul acestui an majorari ale unora dintre taxele percepute, provocånd proteste intre brokerii si administratorii de fonduri de pe piata de capital. Cele mai multe dintre taxele percepute de Comisie in prezent se situeaza la nivelul maxim permis de legislatia in vigoare.

a??Avånd in vedere scaderea sensibila a pietei din ultima perioada, singura solutie pentru sustinerea salariilor CNVM va fi sa marim de indata dijmele platite de catre brokeri si investitori catre CNVM,a?? a comentat ieri ironic Siminel Andrei, presedintele asociatiei societatilor de brokeraj.

Gheorghe Cismaru, vicepresedinte, a cåstigat 2 mld. lei (4.200 de euro lunar net), iar ceilalti membri ai Comisiei (Dan Constantinescu, Albin Biro si Tudor Balta), intre 3.700 si 4.000 de euro pe luna.

a??Nivelul salariilor este o garantie pentru independenta si expertiza angajatilor Comisiei, precum si pentru rezistenta la alte influente. Oriunde este vorba de controale financiare sunt sporuri salariale, cum este cazul Garzii Financiare sau al altor organismea??, a spus Nicolae Crisan.

Conform legii asigurarilor aprobata de Parlament in 2000, salariile sunt stabilite in concordanta cu posturi similare de pe piata de asigurari, pentru a putea avea un nivel de expertiza similar.

a??Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor stabileste prin decizie salarizarea membrilor sai si a personalului de specialitate avånd in vedere nivelul remuneratiei acordate unor posturi similare de pe piata de asiguraria??, prevede legea asigurarilor. Salariile din top management in asigurari sunt intre 4.000-10.000 de euro, putånd ajunge si la sume mai mari in functie de marimea companiei sau de pozitia in piata asigurarilor a directorului general.

In general, piata asigurarilor este destul de inchisa din punctul de vedere al resurselor umane pentru middle si top-management, pentru ca un specialist in asigurari se formeaza in 7-8 ani.

Piata asigurarilor a a avut in medie cresteri de 25% pe an in euro in ultima decada, fiind una din cele mai dinamice sectoare din economia romåneasca. Incasarile totale ale pietei (asigurari generale si de viata) urmeaza sa ajunga anul acesta la un miliard de euro.

Salariul mediu net in asigurari si case de pensii a fost in martie de 450 de euro, iar cel din sistemul bancar a fost de 830 de euro. sorin.pislaru@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO