Prima pagina

Salariile negociate in dolari sunt pe cale de disparitie

Salariile negociate in dolari sunt pe cale de disparitie
30.03.2004, 00:00 23



De fiecare data cand intrebati un prieten cat castiga, acesta va va raspunde invariabil: X dolari sau euro. Nimeni nu spune nimic de lei. Situatia s-ar putea schimba insa in perioada urmatoare in conditiile in care expertii in resurse umane spun ca din ce in ce mai multe companii de pe piata romaneasca incep sa renunte la valuta in favoarea leului in negocierea salariului.



"In perioada urmatoare vom asista la o discutie legata de moneda in care se negociaza salariul. Tendinta pe piata este aceea ca salariile negociate in dolari se schimba in lei si nu in euro. O data trasformate in lei, cu greu aceste salarii vor mai putea fi exprimate in euro", a declarat ieri Ruxandra Stoian, senior manager human capital la firma de audit PricewaterhouseCoopers. Ea a explicat ca in unele domenii cum ar fi cel al bunurilor de consum (FMCG - Fast Moving Consumer Goods), toate tranzactiile se fac in lei astfel incat se lucreaza mai usor cu moneda autohtona si in cazul salariilor. "Leul este un instrument mai predictibil", a mai spus Stoian.



Analistii sustin ca primele semne ale acestei tendinte au inceput sa apara inca din 2001 - 2002. "Evolutia euro si a dolarului a facut ca multe companii din Romania care ofereau salarii in dolari sa-si puna intrebarea daca trec la moneda europeana sau adopta moneda nationala. Multe au ales leul. Deocamdata nu este vorba despre un fenomen in masa, dar tendinta tinde sa se generalizeze", a declarat si Daniela Briceag, executive manager al companiei PayPoint, divizie a grupul Intersource, specializat in furnizarea de consultanta in resurse umane.



Ea spune ca exista mai multe motive pentru care companiile incep sa prefere moneda autohtona in detrimentul celei americane. "Existenta salariilor intr-o valuta exercita o presiune mare asupra bugetului unei companii, iar cresterile salariale care se puteau acorda nu mai reprezentau un mijloc de motivare puternic. Un salariu in lei revizuit trimestrial cu rata inflatiei a reprezentat cea mai potrivita solutie. In plus, au existat chiar si intelegeri la nivelul companiilor care activeaza in cadrul aceleiasi industrii referitoare la nivelul salariilor si la moneda utilizata", a mai spus Daniela Briceag.



Un salariu calculat in valuta a insemnat anul trecut bani mai multi ori ... mai putini, dupa cum a mers cursul dolarului si al euro. Euro a crescut puternic, iar dolarul a ramas in urma. Moneda americana nu a reusit nici sa tina pasul cu inflatia. De aproape doi ani, dolarul se invarte in jurul a 33.000 de lei.



De exemplu, cine si-a negociat in ianuarie 2001 un salariu de circa 13 mil. lei indexat la dolar, deci 500 de dolari, a primit in aceasta perioada tot 500 de dolari pe luna, iar in lei suma a crescut, in ianuarie 2004, pana la 16,3 mil. lei. Daca si-ar fi negociat salariul indexat la inflatie, pornind tot de la cele 13 mil. lei, in ianuarie 2001, ar fi ajuns acum la 19 mil. lei, deci cu 3 mil. lei mai mult. La euro diferenta este si mai mare. Putinii dintre cei care au preferat euro in ianuarie 2001, cand inca moneda unica nici nu exista fizic, au ajuns sa incaseze, in ianuarie 2004, 22 mil. lei, adica suma echivaleta a 535 de euro. Deci, indexarea diferita a aceluiasi venit negociat a creat distorsiuni serioase pe piata salariilor.



an urmatorii ani, daca nu se intampla nimic rau in Romania si pe plan international, cursul valutar al leului va inregistra o apreciere in termeni reali fata de cosul valutar euro-dolar. Asta inseamna ca euro si dolarul vor creste mai putin decat inflatia. Avand in vedere aceste lucru, este bine sa negociati salarii in lei, indexate la inflatie.



Cine a pierdut si cine a castigat? Potrivit unei analize realizata de PricewaterhouseCoopers (PwC) pe baza studiului salarial "PayWell Romania 2003 - Salary & Benefits Survey", mai putin de un sfert din companiile multinationale aflate pe piata romaneasca au negociat anul trecut salariul in euro, dolarul avand o pondere mai mare acolo unde salariile sunt exprimate in valuta.



Domeniul cel mai legat de dolar este cel farmaceutic: mai mult de jumatate din companiile care au participat la studiul PwC (54%) au negociat anul trecut salariile in moneda americana. De altfel, industria farmaceutica este singura in care nici o companie nu a oferit un salariul legat exclusiv de moneda autohtona. Astfel, 16% din companii au oferit un salariu in euro (8% au negociat salariul net si 8%, pe cel brut), iar 30% au acordat o combinatie lei-valuta.



Dolarul a fost moneda de referinta si in domeniul leasingului, unde jumatate din companii au negociat cu angajatii un salariu net in moneda americana. Ceilalti angajatori au acordat in proportie de 25% un salariu net in euro, restul oferind salarii brute in lei.



In ceea ce priveste moneda autohtona, aceasta a fost cel mai utilizata in negocierea salariilor din asigurari. Din totalul companiilor participante la studiu, 50% au negociat salariul in lei, 16% au oferit combinatia lei-valuta, iar 34% au optat pentru dolar.



De remarcat este faptul ca, daca in cazul salariilor in valuta negocierile se fac in net sau in brut, in cazul celor in lei, nimeni nu vorbeste despre net. Singura exceptie o reprezinta industria, domeniu in care numai 8% din companii au negociat un venit net in lei.



Studiului salarial "PayWell Romania 2003 - Salary & Benefits Survey" a fost realizat pe un esantion de 67 de companii private, din care 61% cu capital majoritar strain si numai 6% cu capital privat integral romanesc. Numarul total al salariatilor acestora este de 42.189, reprezentand circa 10% din angajatii legal inregistrati pe piata muncii.



Dar salariul nu mai este de mult suficient pentru angajati. Cei care isi schimba locul de munca solicita pe langa salariu si alte beneficii cum ar fi tichete de masa, masina de serviciu, telefon mobil, asigurari de viata sau de accident etc.



"Fata de perioada '90 cand piata salariilor era puternic orientata catre cash, in ultimii 5-6 ani s-a inregistrat o evolutie a beneficilor acordate angajatilor. Aceasta tendinta de crestere va continua si in perioada urmatoare. Nu va fi o crestere dramatica, dar beneficiile vor creste si se vor diversifica", a spus Ruxandra Stoian.



Analiza PwC a aratat ca beneficiul care nu lipseste din aproape nici o companie il reprezinta "activitatile sociale" (petreceri de Paste, de Craciun, picnic-uri sa). In companiile producatoare de bunuri de consum, "activitatile sociale" se situeaza pe primul loc in topul beneficiilor.



Multe dintre beneficiile acordate angajatilor sunt strans legate de domeniul in care firma isi desfasoara activitatea. Astfel, in sectorul bancar angajatii beneficiaza de credite, in asigurari se acorda, evident, asigurari de viata sau de accident, in timp ce salariatii din industria farmaceutica sau cei din FMCG au posibilitatea sa cumpere produsele companiilor respective la preturi mult mai mici.



Reprezentantii companiilor sustin ca acestea ar acorda mai multe beneficii angajatilor daca legea ar permite mai multe deduceri. "Daca statul va ajuta angajatorii in privinta taxelor, sistemul de compensatii si beneficii acordate angajatilor se va dezvolta. Noi avem o lista lunga de potentiale beneficii pentru angajati, dar, din pacate, cheltuielile pentru acestea sunt prea mari pentru companie. Autoritatile ar trebui sa ajute angajatorul sa sa acorde mai multe beneficii", a declarat Roxana Rotaru, directorul de resurse umane al Orange Romania, in cadrul seminarului cu tema "Compensatii si Beneficii", organizat ieri de compania de recrutare Pedersen&Partners si Medicover. Reprezentantul Orange a mai spus ca printre beneficiile acordate angajatilor se numara si infiintarea unei gradinite pentru copiii angajatilor.



La randul sau, Virginia Otel, development director in cadrul bancii Unicredit Romania, a apreciat ca autoritatile trebuie sa clarifice si sa simplifice cadrul fiscal al beneficiilor si compensatiilor, in special in ceea ce priveste asigurarile private de sanatate si sistemele de pensii private. "In sectorul bancar numai 9% din angajati beneficiaza de asigurari. Ponderea asigurarilor private de sanatate ar putea creste daca legislatia ar sustine un astfel de beneficiu", a apreciat ea.



Fredrik Ragmark, CEO Medicover, a spus ca legea asigurarilor private de sanatate, aflata in prezent in dezbaterea Parlamentului, va avea efecte benefice si asupra furnizorilor de servicii medicale, dar si asupra companiilor de pe piata. "In urma cu cativa ani, cand companiile erau preocupate sa supravietuiasca in mediul economic, era greu sa vinzi o polita de asigurare medicala. In ultimii ani insa a devenit mai important pentru companii sa gaseasca oamenii cei mai buni, sa-i determine sa ramana in companie, iar o astfel de asigurare este importanta", a spus managerul Medicover.



Proiectul legii legii asigurarilor private de sanatate prevede ca vor fi deductibile cheltuielile cu primele de asigurari de sanatate in limita a 200 de euro la angajat si 200 de euro la angajator.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO