Prima pagina

Salariul in constructii va creste anual cu un euro pe ora

18.08.2006, 19:58 11

Salariul mediu brut din constructii va ajunge la un nivel de 500 de euro abia in viitorii patru-cinci ani de zile, potrivit expertilor in domeniu. Aceasta valoare este mult inferioara tarilor dezvoltate pe segmentul constructiilor.
"Salariile in constructii sunt mici in comparatie cu cele din Spania sau Italia si vor ajunge la 500 de euro abia in viitorii cinci ani. Doar un muncitor calificat, care are experienta si lucreaza cel putin zece ore pe zi, poate ajunge la un salariu de 300-400 de euro", spune Florian Florescu, directorul economic al Arcom.
Piata constructiilor va inregistra anul acesta o majorare record, de circa 16%, insa cresterea comenzilor si a afacerilor din sectorul constructiilor nu se va reflecta atat de puternic si in salarii.
In prezent, un muncitor calificat in constructii este platit cu circa 1,7-2 euro pe ora, nivel mult mai redus fata de cel inregistrat in Spania, Grecia, Italia sau Germania.
"Salariile vor inregistra o crestere continua in urmatorii ani, insa nu va fi o majorare rapida. Fata de nivelul inregistrat in prezent, cresterea anuala va fi de circa un euro pe ora", a declarat Liviu Daschievici, expert in constructii si fost director executiv al ARACO. Pe langa valoarea scazuta a salariilor, piata constructiilor este afectata profund si de exodul puternic de forta calificata de munca inceput in anii '90 catre piete externe precum Germania sau Israel.
"Piata constructiilor va deveni foarte solicitanta in urmatorii ani si va genera cresteri majore. Din cauza lipsei de forta de munca, vom ajunge ca in urmatorii trei-patru ani sa importam muncitori din alte tari necomunitare. Tari precum Romania sau Bulgaria vor deveni noile santiere ale Europei", explica Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO