Prima pagina

Salariul real a ajuns la cel mai ridicat nivel de dupa 1990

Salariul real a ajuns la cel mai ridicat nivel de dupa 1990
25.05.2004, 00:00 35



Puterea de cumparare a romanilor a atins un record pe primul trimestru, dupa ce statul a pompat in salariile din administratia publica si a ridicat salariul minim pe economie cu 10%. Datele sunt privite cu circumspectie de analisti, care afirma ca o mare parte a economiei romanesti nu este urmarita de indicatorii oficiali, dar sunt in corelatie cu ceea ce se intampla in magazine, unde vanzarile au crescut puternic. In acelasi timp, productivitatea muncii nu a crescut la fel, asa incat se profileaza riscuri pentru economie.



Salariul real, care masoara evolutia salariului mediu net corectat cu inflatia, a ajuns la 75,6% fata de cel din octombrie 1990, cea mai mare valoare de dupa Revolutie, a anuntat Institutul National de Statistica. Cu alte cuvinte, romanii traiesc mai bine, dar numai pe trei sferturi fata de 1990. Cresterea se datoreaza si stagnarii leului fata de euro si dolar. Cresterea puterii de cumparare s-a vazut si in vanzarile comerciantilor, care au crescut in unele cazuri si cu 20-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Conform Statisticii, cifra de afaceri a comerciantilor cu amanuntul a crescut pe primele trei luni fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 16%.



De exemplu, vanzarile de bere au crescut pe primul trimestru cu 10-15%, ale producatorului de ciocolata Heidi cu 20% in euro sau ale multinationalei Nestle (dulciuri, produse alimentare) cu 33%.



Indicatorul castigului salarial real, care este de fapt raportul dintre salarii si inflatie (vezi tabelul) a coborat vertiginos odata cu liberalizarea preturilor, adica cu inceperea, timida la inceput, a reformei economiei de stat. Doar in 1990 a avut o valoare mai mare decat acum (peste 81%), pentru ca liberalizarea preturilor a inceput abia in octombrie 1990. Apoi, a tot coborat, ca sa urce usor in 1995-1996, cand sub administratia Vacaroiu s-au injectat sume imense in subventioanarea companiilor de stat nerentabile si in cresterea salariilor.



Punctul minim al evolutiei a fost in 1999, cand puterea de cumparare a ajuns la putin peste jumatate din cea din octombrie 1990.



Acum, salariile au luat o turnura puternica de crestere din decembrie incoace, cand au urcat la 75-76%, fata de 67-68% tot anul trecut. Explicatia este ca au crescut salariile puternic, mai ales in administratie, dar si in industrie, mai ales in cea extractiva sau petroliera, care este inca de stat.



Astfel, salariul mediu net in industrie a crescut in ianuarie cu 27% in ianuarie, dar productivitatea muncii cu doar 8,7%. O diferenta mare s-a pastrat si in lunile urmatoare. Acesta este un mare risc. Cresterea salariilor peste cresterea productivitatii "da" imediat in inflatie si in majorarea deficitului extern. Doar grija BNR de a absorbi in forta lichiditatile de pe piata monetgara, la rate ale dobanzii de 22% pe an, adica de 2,5 ori mai mari decat inflatia asteptata pe urmatoarele 12 luni, a facut ca inflatia sa nu urce ca urmare a acestor evolutii.



Analistul economic Matei Paun spune ca nu i se pare ca acest indicator, al salariului real, are importanta, punand in discutie datele Statisticii. "In primul rand cifra de inflatie nu este decat o estimatie, avand in vedere discutiile tehnice legate de structura cosului de consum. Apoi, nici salariile nu sunt foarte apropiate de realitate. Exista cai legale prin care se platesc salarii care nu sunt incluse in datele statistice, cum ar fi, in cazul salariilor foarte mari, firmele off-shore", spune Paun. Dar el mai afirma ca este vizibila cresterea puterii de cumparare in ultimele sase luni, si explica acest fapt prin stabilitatea leului fata de euro. " Cursul a fost tinur in frau", a explicat el aceasta evolutie. De vasemnea, Paun afirma ca nu se poate spune ca romanii traiesc mai prost acum (la trei sferturi chiar) fata de nivelul de viata din 1990.



Mai apropiate de realitate sau nu, datele Institului de Statistica sunt deocamdata unice pe piata si sunt utilizate de statul roman pentru a-si face politicile publice, dar si pe plan extern. De exemplu, diferenta intre ritmul reformei din Romania si cel din Ungaria se vede inclusiv la acest capitol. Ungurii au ajuns deja, din 2002, la 100% din salariul real din 1989.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO