Prima pagina

Saptamana cea mai lunga pentru ofertantii la BCR

13.12.2005, 19:40 5

Contractul de privatizare a BCR prevede posibilitatea listarii pe Bursa a actiunilor bancii, precum si a lansarii unei oferte publice, potrivit declaratiilor ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. El nu a spus insa cine ar vinde actiunile prin oferta publica.

Pachetul de actiuni ramas in proprietatea statului este de 36,8% din capitalul BCR minus doua actiuni, care urmeaza sa fie vandut de AVAS castigatorului desemnat dintre Erste Bank si Millennium BCP. Un pachet de 25% plus doua actiuni se afla in portofoliul BERD si IFC, care sunt de acord sa vanda actiunile catre ofertantul care va fi desemnat castigator. Un pachet de 8% se afla in posesia Asociatiei Salariatilor BCR, restul actiunilor fiind in posesia celor cinci SIF (30%).

Surse de pe piata afirma ca prevederea privind listarea a fost inclusa in contract conform unui acord incheiat cu cele cinci SIF-uri, in schimbul acceptarii modificarii statutului bancii in sensul renuntarii la majoritatea minima de 75% pentru adoptarea deciziilor strategice. Proiectul de contract a fost supus si avizarii celor cinci SIF-uri. "In proces sunt implicate zece parti. Sunt cinci SIF-uri, doua institutii financiare internationale, BERD si IFC, doi participanti la competitie si Comisia de privatizare", afirma recent Sebastian Vladescu, seful Comisiei de privatizare.

In urma primirii tuturor avizelor de catre Comisie, Guvernul a aprobat duminica forma finala a contractului. AVAS va semna contractul in forma aprobata de Guvern in 5 zile de la data desemnarii castigatorului.

Contractul le-a fost inmanat ieri reprezentantilor austriecilor si portughezilor, urmand ca pana martea viitoare, pe 20 decembrie, acestia sa prezinte ofertele financiare.

Ofertele ce vor fi depuse urmeaza sa fie deshise in aceeasi zi. Comisia va anunta numai cel mai bun pret oferit, nu si oferta mai slaba.

De la lansarea procesului de privatizare, in august, activele BCR au crescut cu aproape 2 mld. euro, apropiindu-se de 9 mld. euro. Potrivit surselor de pe piata, in prima etapa a privatizarii oferta Erste Bank a trecut de 3 mld. euro, in timp ce pretul oferit de Millennium a fost cu putin sub acest prag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO