Prima pagina

Satelitii americani ii ghideaza si pe romani

08.12.2005, 20:53 11

Compania israeliana GPS&More a lansat ieri propriul sistem rutier de navigare prin satelit (GPS) destinat romanilor, cu denumirea comerciala de iGO. Navigarea GPS este una dintre tendintele mondiale de dezvoltare a IT&C, dar ramane o piata cvasiinexistenta in Romania. De aceea, GPS&More estimeaza vanzari importante, de peste 10 milioane de euro, in primul an, ceea ce inseamna circa 20.000 de unitati GPS.

Oficilii companiei afirma ca iGO este unic de piata autohtona deoarece este primul care va putea fi cumparat, de saptamana viitoare, din marile magazine de electronice (Flamingo, Domo) si hipermarketuri, este primul cu ghidare vocala in limba romana, primul care ofera harti detaliate la nivel de strada si numar pentru 152 de orase din Romania si primul care are inglobate semnele de circulatie si limitele de viteza pentru drumurile afisate. Celelate zone din tara sunt si ele acoperite, dar numai in privinta drumurilor si a obiectivelor de interes (benzinarii, bancomate, restaurante, hoteluri etc). Pentru strainatate, sistemul functioneaza deocamdata in Ungaria si Croatia. La inceputul anului viitor, hartile iGo vor fi valabile pentru Europa de Vest, SUA si Canada, iar ceva mai tarziu pentru toata Europa de Est. Astfel, un sofer care va pleca din Bucuresti, de exemplu, va ajunge la Amsterdam sau Berlin, fiind ghidat tot timpul de sistemul GPS iGo.

Sistemul consta dintr-un computer de buzunar (PDA) cu antena de satelit, caruia i se ataseaza un card de memorie SD in care se afla hartile digitale si software-ul.

La plecare, fie cu automobilul, fie pe jos, se tasteaza destinatia, (de pilda, Bucuresti, strada Neculce, 3), pe ecranul tactil al computerului de buzunar si apare o harta 3D, iar o voce sintetizata da indicatii de drum (de exemplu "vireaza dreapta") in limba romana.

Sistemul este comercializat fie in varianta minimala ( numai cardul SD, daca soferul are deja un PDA cu antena GPS), fie in configuratie completa ( PDA plus card). Va exista si o varianta pentru limuzine care vin din fabricatie cu ecran LCD integrat. Producatorii au admis ca hartile digitale contin inca erori, dar afirma ca pe site-ul dedicat vor aparea permanent variante actualizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO