Prima pagina

Scaderea cursului incurca multe socoteli

19.12.2001, 00:00 21



Cursul leu/dolar a continuat ieri scaderea inceputa in urma cu o saptamana, BNR calculand o cotatie de 31.398 lei/dolar - cu 1,1% sub cursul din 11 decembrie. Cursul scade de sapte sedinte consecutiv, perioada in care dolarul a pierdut 379 de lei.

Aceasta scadere este considerata surpinzatoare si mare in conditiile in care operatorii se asteptau la un curs in crestere pe finalul anului, asa cum se intampla in anii precedenti. Multe banci au mizat pe aceasta crestere si au pierdut.

Dealerii spun ca piata valutara a fost lasata de capul ei, sa se descurce cum poate cu surplusul de dolari care se ridica ieri la 17 milioane de dolari.

De altfel, in perioada 10-17 decembrie, excedentul de valuta din piata a insumat nu mai putin de 39 milioane de dolari. BNR a ales sa nu sterilizeze acest surplus, ceea ce s-a reflectat direct in scaderea cursului.

"Nu BNR a provocat aceasta apreciere. Banca centrala nu s-a retras din piata, nici nu si-a luat mainile de pe curs", sustine Valentin Lazea, economistul-sef al bancii centrale.

Totusi, dealerii afirma ca BNR a lasat in mod deliberat piata singura, dorind sa dea astfel o lectie anumitor banci, care au contracarat saptamana trecuta incercarea bancii centrale de a ridica nivelul cursului. Jucatorii spun ca practic "s-a rupt piata", avand in vedere ca ecartul dintre cotatiile la vanzare, respectiv cumparare a crescut la 30-50 de lei.

"Este clar ca BNR nu a mai vrut sa cumpere valuta", afirma Daniel Marinescu, directorul Vanguard Asset Management.

Lazea declara insa ca ceea ce se intampla pe piata valutara este "pur si simplu un fenomen sezonier".

"Ne asteptam sa se inverseze imediat dupa sarbatori. Se pare ca lumea a venit cu foarte multa valuta. Nu stiu cum sa-mi explic altfel evolutia cursului", spune economistul-sef al BNR.

El admite ca reluarea deprecierii in primele zile ale anului viitor ar transmite un semnal prost, chiar si numai vizual. "Noi vom incerca sa amortizam socurile prin vanzari de valuta, pe care oricum am acumulat-o in exces", a mai declarat Valentin Lazea.

Jucatorii de pe piata valutara asteapta cu nerabdare ziua de joi, care ar putea limpezi lucrurile. Din cauza vacantei, tranzactiile se vor incheia cu decontarea peste 7 zile, ceea ce inseamna ca, in mod normal, cursul ar trebui sa urce cu cel putin 200 de lei.

Piata asteapta o corectie, considerata inevitabila, insa incertitudinea legata de momentul in care va avea loc aceasta face sa creasca nervozitatea.

"Va fi o zi foarte importanta, cand vor avea loc speculatii serioase. Daca dolarul nu va lua decat 150 de lei, inseamna ca surplusul de valuta a fost intr-adevar foarte mare. Daca insa cursul va creste puternic, inseamna ca aprecierea din ultimele zile a fost provocata de speculatii", afirma Daniel Marinescu.

"Zilele acestea au pierdut dramatic companiile care in mod traditional isi tin banii din banci in dolari si care schimba in lei numai cand raman fara lei", mai spune directorul Vanguard Asset Management.

El crede ca acest comportament de a pastra disponibilitatile in dolari, "indiferent ce spune mintea", va disparea dupa experienta din ultimele zile.

Cert este ca si cei care primesc salariile in dolari si erau obisnuiti cu "indexarea" data de deprecierea leului, isi vad acum veniturile sub asteptari.

Majoritatea exportatorilor, care au incasari in euro, sunt favorizati de declinul dolarului, in paralel cu o apreciere importana a euro in raport cu leul. Pe o pozitie favorabila se situeaza si cei care au de facut plati in dolari, spre deosebire de cei care platesc in euro.

Valentin Lazea sustine ca aprecierea reala a leului se va mentine in limita de 4% - tinta anuntata de BNR inca de la jumatatea anului. "Calculata in functie de mediile lunare ale cursului, cred ca aprecierea va ramane la 4%", a declarat Lazea.



La Sibiu, 31.900 lei pentru un dolar in ianuarie

Contractul futures leu/dolar cu scadenta in ianurie a fost tranzactionat ieri pentru prima data in aceasta luna in ringurile Bursei de la Sibiu, la un pret de 31.900 lei pentru un dolar.

Aceasta cotatie joasa i-a luat prin surprindere chiar si pe brokerii sibieni. A fost incheiata practic o singura tranzactie, cu o suta de contracte, iar valoarea acesteia a fost 3,1 miliarde de lei. Acesta a fost de altfel pretul oferit pentru scadenta in ianuarie pe parcursul intregii zile.

Jucatorii de la Sibiu au cotat ieri in scadere cu 140 de lei si contractul leu/dolar cu scadenta decembrie 2001. Dupa ce la deschidere pretul acestui contract a fost de 31.601 lei/dolar, imediat s-a atins maximul 31.625 lei/dolar.

Catre finalul zilei si dupa perfectarea a patru tranzactii in valoare de 6,38 miliarde de lei, la inchidere pretul s-a stabilit la 31.610 lei/dolar.

Ringul euro/dolar a fost si el destul de vizat de jucatori, aici fiind perfectate cel mai mare numar de tranzactii - 30, in valoare de 3,1 miliarde de dolari. Contractul euro/dolar cu scadenta in decembrie a fost cotat la 0,90 $/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO