Prima pagina

Scaderea dobanzilor - un ajutor nesperat pentru municipalitati

06.10.2005, 19:39 10

Scaderea dobanzilor din sistemul bancar a determinat o reducere semnificativa a dobanzilor si la obligatiunile municipale venind astfel in sprijinul municipalitatilor, care platesc acum cupoane mult mai mici pentru imprumuturile contractate pe piata de capital prin intermediul emisiunilor de obligatiuni.

Astfel, municipiul Oradea ar avea de platit in acest moment o dobanda anualizata de 5,6% pentru urmatorul cupon aferent emisiunii de obligatiuni in valoare de 10 milioane de lei (2,8 milioane de euro) cu maturitate in 2006, fata de o dobanda de aproape 18% platita pentru primul cupon din 2005.

Cu alte cuvinte, valoarea cupoanelor pe care le-ar plati in acest moment ar fi de 140.000 de lei (40.000 de euro), fata de 450.000 de lei (127.000 de euro) la inceputul anului, ceea ce inseamna o economie de 310.000 de lei (87.000 de euro), bani care pot fi folositi de autoritatile locale pentru alte investitii.

Mai mult, unele emisiuni de obligatiuni in lei devin mai avantajoase decat emisiunile de obligatiuni in euro, cu dobanzi de peste 6%, contractate de unele companii autohtone.

Explicatia este ca majoritatea obligatiunilor municipale ofera dobanzi variabile, calculate ca medie a ratelor dobanzii pe piata interbancara, BUBID (rata dobanzii oferite la depozitele atrase) si BUBOR (rata dobanzii oferite la depozitele oferite), la care se adauga un anumit procent.

"Principalii beneficiari ai scaderii dobanzilor sunt municipalitatile, care au lansat pana acum emisiuni de obligatiuni si au incasat banii. Pe de alta parte, autoritatile locale care vor sa lanseze astfel de obligatiuni in perioada urmatoare va trebui sa ofere un procent mai mare peste rata medie BUBID-BUBOR, pentru a le face mai atractive", a comentat Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities, al doilea intermediar pe piata obligatiunilor dupa Raiffeissen Capital & Investments.

Totusi, obligatiunile municipale raman in continuare atractive pentru investitori, avand in vedere ca randamentele oferite de acestea se mentin in continuare peste cele obtinute la depozitele bancare.

"Obligatiunile municipale raman atractive mai ales pentru banci, care au nevoie de instrumente in care sa-si plaseze excedentul de lichiditati. Ele raman atractive si pentru micii investitori care nu vor sa-si asume riscuri suplimentare, aferente unor plasamente in actiuni.

Atractivitatea obligatiunilor municipale va scadea cand dobanzile oferite vor scadea sub rata inflatiei", considera Simionescu.

Emisiunile de obligatiuni municipale s-au inmultit in ultima perioada, deoarece tot mai multe autoritati locale apeleaza la aceste instrumente de finantare.

De asemenea, valoarea emisiunilor este din ce in ce mai mare, la fel ca si maturitatea.

Judetul Harghita a anuntat recent ca va lansa o emisiune de obligatiuni in valoare de 60 mil. lei (17,1 mil. euro) cu o scadenta de cel putin 20 de ani, aceasta fiind cea mai mare emisiune postbelica de obligatiuni municipale.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO