Prima pagina

Scaderi in cascada ale dobanzilor la depozite: BCR a dat jos doua puncte in zece zile

08.03.2005, 00:00 17

Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistem, a anuntat ieri reducerea dobanzilor la depozitele in lei cu un punct procentual. Decizia vine la numai zece zile de la precedenta ajustare a dobanzilor, care a adus de asemenea o scadere de un punct procentual.


Dobanzile platite de banca la depunerile in lei au ajuns astfel sa varieze intre 11%, la termenul de o luna, si 13% pentru depozitele cu scadenta la 18 luni. La termenul de un an banca plateste o dobanda de 12,5% pe an.


Anuntul BCR a venit imediat dupa publicarea deciziei BRD -SocGen, a doua banca de pe piata, de a reduce dobanzile la depozitele in lei. Astfel, dobanzile platite de BRD variaza acum intre 11% si 11,75%, in functie de durata de constituire a depozitelor. Banca acorda o dobanda mai mare cu 0,25 puncte procentuale pentru depozitele a caror valoare depaseste 25 de milioane de lei. Aceste miscari lasa Raiffeisen - a treia banca din sistem- cu cele mai mari dobanzi la lei (intre 12% si 12,5% pe an). Pentru saptamana aceasta si Bancpost, un alt jucator important pe sectorul de retail, are planificate reduceri de dobanzi, care ar urma sa fie tot de aproximativ un punct procentual.


Toate deciziile recente de scadere in cascada a dobanzilor lasa sa se inteleaga ca bancile nu mai sunt interesate sa atraga fonduri de la clienti, in contextul in care au deja destule lichiditati, pe care nu le pot plasa. De altfel, bancile comerciale au trecut la scaderi substantiale de dobanzi la depozitele in lei dupa ce Banca Nationala a redus dobanda la care sterilizeaza excesul de lei din piata monetara pana la o medie 9,32% pe an (la licitatia de ieri), respectiv cu aproximativ sapte puncte procentuale sub nivelul de la inceputul anului.


In conditiile in care banca centrala a permis mentinerea unui surplus de moneda in piata, prin limitarea sumelor atrase, dobanzile la depozitele pe o zi s-au prabusit, de la niveluri de peste 16% la inceputul anului pana la 5-9% in prezent. Lipsa de alternative de investitie in plasarea banilor se reflecta de altfel si in dobanzile pe care bancile le accepta la titlurile de stat, care au coborat pana la 7,5% la doi ani. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO