Prima pagina

Scumpirea energiei a dus inflatia la 2,2% in august

11.09.2001, 00:00 17



Dupa trei luni consecutive in care inflatia a evoluat pe o tendinta de scadere, sub pragul de 2%, indicele de crestere a preturilor a sarit in august la 2,2%, cat rata medie pe primele sapte luni ale anului, potrivit datelor oferite de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei.

"Inflatia se va mentine la 2% si ceva si in luna septembrie, ca urmare a scumpirii gazelor naturale", a declarat pentru Ziarul Financiar Leornard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei.

Influenta majorarii tarifelor la energie ar fi fost chiar mai mare, daca nu s-ar fi inregistrat o serie de ieftiniri la produsele alimentare, in special legume si fructe.

Inflatia scazuta din perioada mai-iunie asigura insa o rezerva destul de confortabila, astfel incat tinta maxima de 30% previzionata de autoritati pentru sfarsitul anului sa nu fie amenintata. De altfel, la rectificarea de buget de luna trecuta Finantele au luat in calcul o rata a inflatiei de 29%. Pentru 2002, Guvernul isi propune o tinta de inflatie de 22%.

Avand in vedere evolutia inflatiei in august si septembrie, este foarte probabil ca iulie sa ramana luna cu cea mai scazuta rata a inflatiei din acest an- 1,3%. In august a aparut adevarata influenta a scumpirilor cu 15% la energia electrica si de 50% la energia termica, iar septembrie va consemna si efectele majorarii din august a pretului gazelor naturale.

Analistii financiari apreciaza ca efectele mentinerii administrative a preturilor la energie in prima parte a anului vor fi greu de estompat, fiind destul de tentanta pentru autoritati impingerea acestora spre anul viitor, de dragul incadrarii in tinta de inflatie anuntata.

Guvernul s-a angajat in fata reprezentantilor Fondului Monetar International sa renunte la politica de "tinere" a pretului la energie, una dintre masurile convenite in programul economic fiind "ajustarea in continuare a pretului energiei". FMI considera ca aceasta este necesara in special pentru reducerea pierderilor societatii Termoelectrica.

Daca Guvernul va respecta intelegerea, si va fi nevoit sa o faca daca doreste cu adevarat incheierea acordului de imprumut, inseamna ca in perioda urmatoare vor aparea noi majorari de tarife la energie si, in consecinta, noi scumpiri in lant, care ar putea aprinde inflatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO