Prima pagina

Se scumpesc creditele in euro?

21.11.2005, 19:10 14

Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a afirmat ca rata dobanzii de referinta din zona euro ar putea fi majorata incepand cu luna ianuarie.

Declaratia, survenita in cadrul unei intalniri cu bancheri din Germania, reprezinta cel mai clar mesaj din partea BCE privind cresterea costului finantarii in zona guvernata de euro, din ultimii cinci ani. In tot acest timp, rata dobanzii a fost pastrata la nivelul de 2%, dar inflatia a sporit, ajungand la 2,5% in octombrie, adica peste tinta de 2% pe care si-o propusesera oficialii BCE.

Ca reactie la anuntul lui Trichet, euro s-a apreciat fata de dolar de la 1,1670 unitati pana la 1,1750 unitati.

Analistii se intreaba acum daca majorarea va fi de 0,5 puncte procentuale sau de 0,75 puncte, pana la 2,75%. Daca banca europeana efectueaza aceasta miscare, s-ar inscrie in acelasi trend ca si banca centrala americana, care a crescut la 1 noiembrie rata dobanzii la 4%, pentru a se proteja de presiunile inflationiste.

In orice caz, majorarea ratei dobanzii pe piata interbancara din Europa va antrena un val de crestere a costurilor finantarii si pe piata romaneasca. Bancile stabilesc dobanda pornind de la dobanda de referinta pe piata internationala, la care adauga un anume procent, in functie de client.

Anuntul survine in contextul in care, pe piata romaneasca, euro este cea mai atractiva moneda pentru contractarea de imprumuturi. Conform BNR, in luna septembrie, peste jumatate din totalul creditelor (61.689 mil. RON) au fost contractate in euro (32.852 mil. RON sau 9,3 mld. euro), fata de luna decembrie a anului trecut, cand imprumuturile in euro se situau sub pragul de 50% din total. Tot in septembrie au fost contractate credite de 19.271 mil. RON in moneda nationala si 9.459 mil. RON denominate in dolari. In cazul unei majorari a ratei dobanzii pe piata europeana creditele in lei ar deveni, dintr-odata, mai atractive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO