Prima pagina

Servere Celestica made in Romania, de luna viitoare

11.01.2005, 00:00 76

Compania canadiana Celestica, unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de subansambluri electronice care a anuntat investitii de circa 100 milioane de dolari (circa 77 milioane de euro) intr-o unitate de productie care va functiona in comuna Bors, judetul Bihor, va produce, incepand de luna viitoare, servere de mare capacitate pentru banci sau transporturi aeriene la un pret de circa 50.000 de dolari bucata.
Canadienii au investit deja 25 milioane de dolari in constructia primului modul si au angajat aproape 500 de persoane.
"Peste 40 de salariati se pregatesc in Italia, umand sa ii invete pe cei care vor fi angajati ulterior", spune Radu Ene, directorul firmei de consultanta ICCO, cea care reprezinta interesele Celestica in Romania.
Celestica are nevoie de personal cu calificare in domeniul electronic, mecanic, informatic si cibernetic. "Practic, s-a terminat cu somajul inginerilor. O buna parte din personal va fi angajat direct de pe bancile Universitatii Oradea", a mai spus Ene.
Pana la finele acestui an oficialii companiei estimeaza ca numarul angajatilor va ajunge la 1.000, urmand ca, pana in 2007, cand urmeaza sa fie puse in functiune alte trei module de fabricatie, numarul acestora sa fie de 4.000.
Pentru primul an de functionare in Romania, oficialii Celestica prognozeaza o cifra de afaceri de aproximativ 300 de milioane de dolari, aceasta fiind capacitatea unui modul, urmand ca la finele investitiei, compania sa atinga un rulaj care va depasi un un miliard de dolari.
Cum s-a hotarar Celestica sa investeasca in Romania in conditiile in care pe lista potentialelor locatii au figurat Bulgaria si Ucraina?
"Ucraina are o forta de munca mai calificata si ieftina, dar a fost preferata Romania pentru ca e mai stabila. Nici unui om de afaceri nu ii convine ca, din ratiuni de securitate, de pe scara avionului sa fie condus la platforma industriala cu elicopterul", spune Ene.
Canadienii si-au dorit o locatie la granita comunitatii europene. "A castigat Borsul pentru ca, deocamdata, in Romania nu sunt autostrazi pe care sa poti transporta produsele", explica Ene.
Reprezentantii Celestica au negociat un an si jumatate cu Primaria Bors pentru cele 13 hectare de teren pe care vor construi fabrica. Si mai vor alte patru hectare.
"Am negociat pana la limita in care riscam sa ramanem cu terenul nefolosit. Investitorii aveau oferta de teren in Sanmartin si Nojorid, la 6 euro pe metru patrat, dar pana la urma au cumparat de la noi cu 5 euro", spune Batori Geza, primarul Borsului. Primarul a acceptat 700.000 de euro pe teren dintr-un calcul pragmatic. "Banii pe care i-am pierdut la negocieri o sa-i castigam in fiecare an din impozite", zice Batori. Astfel, numai din impozitul pe cladiri, Primaria va primi anual un milion de dolari, dublandu-si practic bugetul!
Constructia fabricii e doar mutarea de deschidere a unei strategii pe termen lung. Incepand cu aceasta luna, cu fonduri PHARE, in Bors incepe constructia unui parc industrial.
Practic, in doi ani, primaria va oferi investitorilor 25 de hectare de teren cu toata infrastructura necesara. Canadienii au pus deja ochii pe parc.
"Vrem sa aducem aici furnizorii nostrii, fabrici de cabluri sau mase plastice, scazand astfel costurile de transport si ambalare", spune directorul ICCO.
Fabrica de calculatoare de la Bors va afecta pozitiv si Oradea. "Vom avea nevoie de cantitati enorme de gaz si curent electric", spune Ene. Celestica si-a negociat pentru perioada de varf un consum de 9 Mw, ceea ce reprezinta consumul intreprinderii Alumina (actuala companie Alor, detinuta de gigantul rus Ruschii Aluminium) in vremurile bune.
Impactul social va fi de asemenea, important. "Oradea nu are atati specialisti asa ca, dupa absolvire, multi studenti ai Universitatii se vor stabili aici", e de parere vicepresedintele Consiliului Judetean, Stefan Seremi. Aparitia de noi locuri de munca va forta majorarea salariilor in zona si, treptat, va duce la cresterea nivelul de trai.
"Intarirea concurentei va insanatosi fortat piata muncii. Procesul va fi dureros pentru unele companii care vor pierde salariati, dar acesta este viitorul", spune consultantul in afaceri Dacian Palladi.
Investitia din Romania reprezinta a doua platforma de lucru a companiei canadiene pentru toata regiunea Europei Centrale si de Est, dupa Cehia unde detine o fabrica de subansamble pentru telefoane mobile.
Infiintata in 1994, cu sediul in Toronto, Celestica are in prezent 43.000 de angajati in peste 40 de locatii din America de Nord si Sud, Asia si Europa.
Cu o cifra de afaceri de 6,7 miliarde de dolari, comania este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata mondiala a subansamblurilor electronice. Fosta subsidiara a IBM Canada, Celestica a fost cumparata in 1996 de catre Onex Corporation in urma unei tranzactii de peste 600 milioane de dolari.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO