Prima pagina

Sfatul KPMG pentru castig cert: Vindeti in prima zi de tranzactionare din 2006

28.11.2005, 19:13 21

Investitorii de pe Bursa ar fi bine sa astepte pana in prima zi de tranzactionare din 2006 (probabil marti, 3 ianuarie) si sa vanda atunci pentru a fi siguri de castig si a beneficia de noua regula a aplicarii de la 1 ianuarie 2006 a impozitului de 16% pe castigurile din actiuni, recomanda Madalina Racovitan, tax manager la firma de consultanta KPMG Romania.

Sub rezerva unei anumite incertitudini privind pastrarea regulii in cauza, pentru actiunile cotate cumparate inainte de 1 ianuarie 2006 si vandute dupa aceasta data, venitul impozabil va fi calculat ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare a anului 2005. "Presupunand ca am cumparat niste actiuni pe 25 noiembrie 2005, iar pretul se dubleaza pana in ultima zi de tranzactionare, daca le-am vinde in ziua respectiva am plati un impozit de 1% pe castigul respectiv, in timp ce daca am astepta pana in prima zi de tranzactionare a lui 2006, impozitul ar putea fi chiar zero", a explicat Racovitan.

Astfel ar fi evitate si situatii in care pretul unor actiuni ar scadea considerabil pana in prima zi de tranzactionare din 2006 si apoi ar incepe sa creasca. "Impozitul pe castig ar putea fi intr-un asemenea caz mai mare decat ceea ce investitorul realizeaza efectiv", a spus tax managerul KPMG.

Cea mai recenta varianta a ordonantei pentru modificarea Codului fiscal elimina prevederile conform carora in cazul actiunilor cumparate inainte de 1 iunie 2005, impozitul urma sa fie de 1% indiferent de momentul vanzarii. De asemenea, dispare si regula care stabilea ca pentru actiunile pastrate mai mult de 365 de zile, impozitul ar ramane, de asemenea, la 1%, incurajand stabilitatea investitiilor pe piata de capital.

"Se pare ca" este insa formula sub care consultantii fiscali sunt nevoiti sa comenteze modificarile Codului fiscal, din cauza nenumaratelor revizuiri ale acestora.

"Numeroasele schimbari care intervin pot fi periculoase pentru ca trebuie sa le aplici inainte de a fi avut timp sa le intelegi", spune Patrick Leonard, tax partner la KPMG.

"Cerem o dezbatere asupra principiilor si conceptelor din legislatia fiscala pentru ca lumea sa inteleaga de ce apar modificari, cati bani aduc acestea, la ce folosesc si cat ii costa pe contribuabili", a adaugat Victor Kevehazi, senior partner la KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO