Prima pagina

SIF Banat-Crisana a intrat in pachetul de actiuni BRD

11.10.2004, 00:00 21

SIF Banat-Crisana este prima societate de investitii financiare care vinde din actiunile la banci mostenite de la Fondurile Proprietatii Private. Societatea a vandut saptamana trecuta pe Bursa in cadrul mai multor tranzactii un pachet de 0,08% din actiunile BRD-SocGen, pentru care a incasat aproape un milion de dolari.
Pachetele detinute de SIF-uri la banci au fost in ultimii ani cea mai importanta sursa de profituri datorita dividendelor distribuite cu regularitate de banci. Aceste actiuni sunt primul lucru la care se gandesc investitorii cand cumpara actiuni SIF. Titlurile detinute de SIF-uri la banci reprezinta aproximativ jumatate din activele acestora. La infiintare SIF-urile au detinut cate 6% din BCR, 5% din BRD, 6% din Banc Post si 2% din Eximbank.
Reprezentantii SIF Banat-Crisana spun ca au vandut o parte din actiunile detinute la BRD pentru a inregistra profit in contabilitate, dar si pentru a-si reduce expunerea pe BRD. "Vrem sa impacam si profitul si reglementarile CNVM privind nivelul maxim de expunere. Avem in prezent o expunere de aproximativ 20% din valoarea activelor noastre pe BRD datorita faptului ca avem si obligatiuni emise de banca," a declarat Catalin Dobrescu, director de operatiuni la SIF Banat-Crisana. Dobrescu nu a dorit sa precizeze daca societatea intentioneaza sa mai vanda actiuni BRD.
SIF Banat-Crisana a vandut pachetul de actiuni la un pret mediu de 27.191 de lei si a incasat de la cumparatori 30 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei incasate de societate este profit in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni BRD este de 3.000 de lei.
SIF Banat-Crisana se afla la finalul lunii august pe penultimul loc dintre SIF-uri in privinta profitului, cu un castig de 195 miliarde de lei de la inceputul anului. Societatea administreaza active in valoare de 4.987 miliarde de lei (121 miliarde de euro) si are o capitalizare bursiera de 107 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO