Prima pagina

Siveco, alta tinta de achizitie din industria IT

19.04.2005, 20:03 15

Fondul polonez de investitii Polish Enterprise Fund V si divizia de investitii a corporatiei americane Intel si-au exprimat interesul pentru a achizitiona un pachet de actiuni din producatorul de aplicatii software Siveco Romania, au declarat pentru ZF surse din piata IT.

Conform surselor, discutiile ar viza cumpararea a 25% din Siveco de la managementul companiei. Pe de alta parte, sursele mentionate afirma ca discutiile sunt intr-un stadiu preliminar, in acest moment neexistand certitudinea unei tranzactii.

Anca Crahmaliuc, directorul de marketing al Siveco, a declarat: "Nu avem de facut nici un comentariu referitor la acest subiect". De asemenea, nici reprezentantii fondului polonez nu au dorit sa faca vreun comentariu.

Sursele citate sustina ca primele cifre avansate situeaza tranzactia la 18 - 19 mil. euro.

Fondul polonez de investitii, administrat de catre compania En-terprise Investors, detin o participatie de circa 75% in cadrul consortiului format cu investitorul strategic american, care este implicat in negocieri prin intermediul diviziei sale din Germania.

Companiile romanesti din sectorul IT au intrat in ultima vreme in vizorul gigantilor de profil din Occident, de la Microsoft la Ness Technologies, care a achizitionat Radix, sau germanii de la Siemens cu achizitia recenta a afacerii Forte Company.

Siveco Romania este o afacere detinuta in proportie de 60% de Siveco BV din Olanda. Restul de 40% din titluri apartine partii romane, din care un pachet de 30% este detinut de catre management, iar 10% de catre salariati. De-a lungul timpului au avut loc mai multe schimbari de actionariat.

Siveco BV a devenit actionar in 2003.

Siveco este acum in mijlocul unui scandal, fiind acuzata ca in timpul fostei guvernari a fost beneficiara unui contract in valoare de 182 mil. $ (140 mil. euro) atribuit prin incredintare directa de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru informatizarea scolilor, la preturi mai mari fata de alti furnizori de profil. Curtea de Conturi si o comisie a ministerului in cauza au demarat cercetari in acest caz.

Siveco Romania a fost cotata printre cele mai performante companii mari din domeniul IT de Camera de Cormet si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti (CCIRMB). Studiile cele mai recente, pe 2003, arata ca producatorul software este lider de piata pe segmentul solutii pentru afaceri (EAS - enterprise applications suite), cu o cota de piata de 30,9%. De asemenea, Siveco este pe primul loc pe piata locala de servicii IT, cu o cota estimata la 10,52% de compania americana de analiza International data Corp. (IDC).

Siveco Romania a obtinut anul trecut o crestere peste asteptari a cifrei de afaceri, de aproximativ 60% fata de 2003, cand incasarile companiei s-au cifrat la aproximativ 18,9 mil. euro.

Planul de afaceri al companiei pe 2005 este si el realizat in proportie de peste 75% prin contractele deja semnate, potrivit Irinei Socol, director general al Siveco.

Surse din piata sustin ca interesul Intel pentru Siveco este dat si de un anumit produs din portofoliul companiei, platforma de e-learning AEL (aplicatie pentru instruire asistata pe calculator), cu care americanii ar intentiona sa intre pe piata Chinei.

Compania romaneasca a reusit sa isi creasca anul trecut numarul clientilor cu aproape 67%. La solutiile producatorului roman au apelat in 2004 companii precum Giurgiu Nav, General Turbo, Ceronav Constanta, Alcoa Fujikura Romania, Servtrans Invest, Congaz si altele.

Acestea se aduga la un portofoliu de clienti extrem de extins, cu nume precum SNP Petrom, FC Steaua, Holcim, Romvag sau Primaria Bucuresti, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si altele.

In acelasi timp, Siveco continua proiectele de extindere peste hotare, in special in Europa si SUA, dar nu numai. Deocamdata, compania lucreaza prin parteneri pe piete precum Marea Britanie, Germania, Elvetia, Statele Unite, dar si Turcia, Bulgaria si Republica Moldova. Siveco a semnat de asemenea un parteneriat cu o companie din Coreea de Sud.

Polish Enterprise Fund (PEF) V si-a anuntat recent prima investitie directa pe piata romaneasca prin preluarea retelei de supermarketuri Artima in cadrul unei tranzactii de 21 mil. euro, din care preluarea unor datorii bancare de 4 mil. euro.

Pana acum, fondul polonez de investitii a fost prezent doar in actionariatul unui consortiu care detine un pachet de actiuni la operatorul de telefonie mobila Orange Romania si este familiarizat cu afacerile din retail dupa ce a dezvoltat in Polonia reteaua de supermarketuri El Dorado preluata de la un investitor local.

Enterprise Investors a ratat la sfarsitul anului trecut o alta afacere pe piata romaneasca, achizitia pentru 9 milioane de euro a unui pachet de 41% din actiunile companiei de credite de consum Credisson.

In cele din urma, Credisson a intrat in portofoliul Cetelem, filiala a grupului francez BNP Paribas.

Intel este un gigant IT cu operatiuni la nivel global. Grupul american a avut venituri de 34,2 mld. $ si un profit net de 7,5 mld. $ in 2004, iar capitalizarea sa bursiera pe Wall Street trece de 143 mld. $.

Intel Corporation are peste 85.000 angajati in intreaga lume, iar in Romania si-a deschis reprezentanta din luna mai a anului trecut. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels