Prima pagina

Smithfield va prelua controlul la Agroalim si Frigorifer

Smithfield va prelua controlul la Agroalim si Frigorifer

Michael H. Cole, vicepresedinte al Smithfield Foods, Inc: In urmatorii trei ani participatia noastra in cadrul Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea va creste progresiv pana la 100%

13.07.2006, 20:26 94

Grupul american Smithfield va prelua integral pana in 2008 companiile Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea, afaceri dezvoltate de libanezul Mounir Halawani, unul dintre cei mai importanti jucatori locali din industria alimentara.
Prin aceasta miscare, Smithfield, unul dintre cei mai puternici actori mondiali din industria alimentara, cu afaceri de peste 11 miliarde de dolari, va avea o structura integrata in Romania, care cuprinde activitate de procesare, productie, depozitare si distributie.
"In urmatorii trei ani participatia noastra in cadrul Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea va creste progresiv pana la 100%", a declarat pentru ZF Michael H. Cole, vicepresedinte al Smithfield Foods, Inc.
Halawani a vandut anul trecut grupului american pachete de 50% din actiunile Agroalim Distribution, unul dintre primii trei distribuitori de produse alimentare de pe piata locala, respectiv Frigorifer Tulcea, cel mai mare depozit frigorific din tara, cu o capacitate de 16.000 de tone. Tranzactia s-a ridicat la 15 mil. dolari (12 mil. euro), potrivit unor surse din piata.
Preluarea integrala a controlului asupra celor doua companii s-ar putea ridica la cateva zeci de milioane de euro, in contextul in care doar in ultimul an afacerea Agroalim Distribution aproape s-a dublat in euro, in timp ce pentru Frigorifer se asteapta o evolutie similara in acest an.
Agroalim Distribution a raportat anul trecut o cifra de afaceri de peste 52 mil. euro, in crestere cu 80% fata de 2004. Profitul brut al companiei a crescut de la 0,8 mil. euro in 2004 la 1,1 mil. euro in 2005. Pentru acest an compania estimeaza o crestere de 20% a cifrei de afaceri.
In acelasi timp, business-ul Frigorifer s-ar putea dubla in acest an, pana la circa 8 mil. euro, in conditiile in care actionarii companiei au investit in acest an 7 mil. euro in constructia primei fabrici de legume congelate din tara. Fabrica a inceput sa produca luna aceasta sub brandul Casa Taraneasca.
In contextul cresterii accelerate a business-ului celor doua companii, valoarea tranzactiei ar putea fi mult mai mare. Mounir Halawani nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru a face comentarii pe marginea acestui subiect.
Halawani mai detine in totalitate sau partial si alte companii din Romania. Una dintre cele mai mari societati controlate de omul de afaceri romano libanez este Mixalim, un jucator important pe piata locala a carnii de pasare, cu afaceri anuale de peste 11 mil. euro.
"In cadrul acestor companii, Smithfield Romania nu este prezenta", a mai spus Cole.
Smithfield a mai achizitionat in 2004, pentru 33 mil. dolari (27 mil. euro), companiile Agrotorvis (astazi Smithfield Procesare) si Comtim Grup. Americanii spun ca in 2010 Noul Comtim (denumit asa dupa achizitie) va atinge vanzari anuale de 420 de milioane de dolari (340 mil. euro).
Halawani a achizitionat in acest an compania Transfrigotren Buftea, singura companie de transporturi care efectueaza transferuri de marfa pe calea ferata sub regim frigorific. Referindu-se la aceasta tranzactie, Mircea Cotosman, director corporate affaires al Smithfiled Romania, a precizat ca Smithfield nu este implicata, pana in prezent, in nici un fel in aceasta achizitie.
In mai multe randuri, compania americana l-a numit pe Halawani "partener strategic" pentru business-ul Smithfiled in Romania.
"Prin acest parteneriat strategic noi intelegem experienta cu care Mounir Halawani a contribuit la dezvoltarea proiectului Smithfield Romania, in special pe partea de distributie a produselor alimentare", spune Mircea Cotosman.
Pana in prezent, investitiile Smithfield in Romania depasesc 200 mil. euro, incluzand si achizitiile. Reprezentantii Smithfiled au anuntat ca in momentul in care operatiunile lor in Romania vor atinge potentialul maxim investitia totala va depasi 850 mil. dolari (690 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO