Prima pagina

Socoteli pana in ultima clipa pentru cota unica

18.09.2003, 00:00 19



Cinci niveluri de deduceri, de la trei la sapte milioane de lei, urmeaza sa compenseze pierderile inregistrate de anumite categorii de contribuabili in urma introducerii cotei unice de impozit pe venit.



Deducerile variaza in principal in functie de numarul persoanelor aflate in intretinerea unui contribuabil. Astfel, un salariat cu doua persoane in intretinere (copii, de exemplu) si un salariu brut de 13.500.000 de lei, va beneficia de o deducere de 5.100.000 de lei. Valoarea deducerii scade treptat pana la zero, pe masura ce venitul este mai mare si atinge 25.000.000 de lei.



Mecanismul este valabil in toate cele cinci transe de venituri pentru care se acorda deduceri.



Ministrul finantelor Mihai Tanasescu prezinta in sedinta de guvern de astazi noul sistem de impozitare, bazat pe o cota unica de 23%.



"Daca este suficient de scazuta si corelata cu o scadere a nivelului contributiilor sociale, introducerea cotei unice de impozit poate avea un efect de stimulent economic", spune Dan Schwartz managing partner la firma de consultanta Scot&Company Consulting.



In cursul zilei de ieri, expertii Finantelor inca faceau calcule, incercand o echilibrarea a discrepantelor aparute intre diferite categorii de contribuabili. Inca nu se stie cu cat vor scadea anul viitor contributiile sociale (1-3%).



"Masura va impune un nou mod de gandire: angajatul trebuie sa fie interesat sa-si negocieze salariul brut, nu pe cel net. Este un pas spre o lume civilizata. Chiar daca negocierea salariului s-a facut pe brut, suma neta primita de angajat prin introducerea cote unice va fi mai mare, acesta fiind motivat sa munceasca mai mult si mai bine", apreciaza Madeline D.Alexander, audit partner la firma de consultanta Deloitte&Touche.



Din punctul de vedere al angajatului, introducerea cotei unice poate incuraja dorinta acestuia de a obtine venituri cat mai mari, eventual din mai multe slujbe. Angajatul nu va resimti o relaxare importanta a costurilor cu forta de munca, atat timp cat cota unica nu este insotita de o reducere importanta a CAS.



"Este absolut necesara diminuarea CAS pentru ca o companie sa inregistreze o reducere a costului cu forta de munca", afirma Dan Schwartz.



El spune ca salariatul va fi incurajat sa-si pastreze locul de munca, ceea ce va genera o stabilitate esentiala pentru economie.



"Cota unica poate scoate la lumina o parte din economia gri, descurajand apelarea la inovatii fiscale pentru evitarea impozitelor", afirma Madeline D.Alexander. Schwartz crede ca numai introducerea unui cote unice de sub 18% ar avea un efect important in scoaterea la lumina a economiei nefiscalizate. Din acest punct de vedere, cruciala ramane adoptarea unui cod de procedura fiscala cat mai clar, cu drepturi si obligatii care sa lase cat mai putin loc la interpretari. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO