Prima pagina

Sorin Paslaru: In economie sau fotbal, mereu surprinzatori

09.06.2008, 19:54 25

"Echipa Romaniei stie sa sufere, sa astepte, sa se apere, sa castige timp, pentru ca apoi, fie prin malitiozitate, prin viciu sau talent, sa genereze o mare surpriza. Poporul roman nu este din nastere curajos, ii lipseste ambitia si e obisnuit sa se multumeasca cu putin."
Sau altfel:
"Nepasarea si fatalismul, rod al celor catorva trasaturi mai de seama ale istoriei noastre si ecou adesea al inrauririi Orientului, sunt notele cele mai limpezi si lamurite ce se pot desprinde in sufletul si caracterul nostru."
Care din citate ii apartine sociologului si care ii apartine antrenorului? Ladislau Boloni (saptamana trecuta, in France Football, conform Prosport) si sociologul Dumitru Draghicescu (acum 101 ani, in "Din psihologia poporului roman") sunt, in ordine, autorii.
Nepasatori, fatalisti, lipsiti de ambitie, dar... Dar cum? Ce putem spune clar despre noi? Toate declaratiile din ultima perioada, cel putin in ceea ce priveste echipa nationala de fotbal, duc spre un singur cuvant: surprinzatori.
Ca si economia romaneasca. Nori negri se acumulasera in toamna trecuta: inflatia in crestere, deficitul de cont curent urias, incetinire a cresterii economice.
Eram condusi practic cu 2-0 la pauza si nu se intrevedea nimic bun. Mai mult, Banca Nationala scosese fundasii pe teren - a adoptat o puternica politica monetara defensiva, majorand dobanda la aproape 10%, fata de 7% acum un an. Agentiile de rating si marile banci internationale pariasera puternic impotriva noastra. Exact ca si acum la fotbal.
Numai ca anuntul Statisticii privind cresterea economica de pe primul trimestru - 8,2%, a doua crestere economica din Europa - a provocat o surpriza uriasa. Este ca si cum Romania nu numai ca ar trece de faza grupelor la Euro 2008, dar chiar ar ajunge in semifinale.
Asa cum nimeni nu coteaza cu sanse echipa Romaniei sa fie intre primele patru echipe europene, putini se asteptau la o crestere economica de peste 8% pe primul trimestru.
De unde vine aceasta forta de a surprinde, si in bine, dar si in rau, cum s-a intamplat anul trecut cu inflatia, care s-a dublat in cateva luni? De ce este atat de greu de estimat totul aici - fie ca este fotbal, fie ca este economie?
Greu de spus. Dar asa cum suntem noi, acumuland in salturi ca studentii in sesiune, stim sa ne gasim locul pana la urma.
Zece ani a durat (primul deceniu dupa Revolutie) pana cand am intrat pe un fagas clar de crestere economica si reforma.
Intre ultima participare a Romaniei la un turneu final (Euro 2000, in Belgia si Olanda) si actuala participare,
PIB-ul si salariile s-au triplat. Poate ca nu mai avem acum o generatie de aur in fotbal, dar nationala are in spate o economie de trei ori mai puternica, care incepe sa conteze in Europa. PIB-ul Romaniei, estimat la peste 130 mld. euro anul acesta, l-a depasit pe cel al Ungariei si este doar cu 45% mai mic decat cel al Greciei.
Aceasta crestere neintrerupta, care a schimbat complet economia, se vede si in forta cluburilor, in stadioanele pline sau in puzderia de jucatori straini.
Intrebarea este: poate fi mentinut un ritm de crestere economica de peste 7% inca o decada? Ce se va intampla cu datoriile pe care le-am facut in ultimii ani? Ce surpriza ne vor face?
Datoria externa, publica si privata, a ajuns in ultimii zece ani de la 12 miliarde de euro la 60 miliarde de euro, adica aproape 50% din PIB. Daca merge cu pasii de urias de pana acum, in 5-6 ani va fi de 100% din PIB.
Economia romaneasca creste, dar creste cu injectii din credite de aproape 2 miliarde de euro pe luna. Poate ajunge aceasta datorie sa fie un drog? Jucam noi bine doar sub influenta acestui drog? Euforia trece, costurile enorme se vad mult mai tarziu (iata, pentru Mutu acum vine scadenta).
In cele mai importante domenii, in cele care ne garanteaza practic viitorul - educatia si sanatatea - investitiile sunt carpeli. Din cauza salariilor mici, doctorii se fac vanzatori de medicamente, iar profesorii lasa catedrele pentru call-centere.
Cand ne vom trezi si ne vom intreba - ce-am facut cu banii? -, atunci poate vom fi noi insine cei surprinsi.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO