Prima pagina

Sotia lui Milosevici il viziteaza in inchisoarea de la Haga

20.07.2001, 00:00 40



Sotia lui Slobodan Milosevici, Miriana Markovici, a sosit ieri la Haga pentru a-si vizita sotul in inchisoarea Scheveningen, unde acesta asteapta inceperea procesului impotriva sa sub acuzatia de crime de razboi.

Markovici a primit o viza pentru trei zile din partea autoritatilor olandeze, care a facut o exceptie de la interdictia Uniunii Europene privind acordarea de vize pentru familia lui Milosevici si pentru asociatii apropiati ai acestuia, relateaza CNN. Ea nu s-a bucurat insa de alte inlesniri, calatorind ca orice om de rand, la bordul unui avion comercial.

La inchisoare, Markovici s-a bucurat de aceleasi drepturi acordate vizitatorilor celorlalti 30 de suspecti de crime de razboi de la Scheveningen, inclusiv de accesul intr-o camera fara supraveghere, pentru cuplurile care doresc sa petreaca o perioada de timp in intimitate.

Milosevici este confruntat cu patru capete de acuzare, inclusiv crime impotriva umanitatii, pentru deportarea a circa 750.000 de etnici albanezi din Kosovo si implicarea in uciderea a sute de oameni in timpul conflictului din aceasta provincie, in 1999.

Toate acuzatiile pot aduce condamnarea la inchisoare pe viata, iar procurorii Tribunalului International de la Haga (TPI) nu au exclus sa adauge noi acuzatii pana la inceperea procesului. Fostul presedinte iugoslav a fost extradat de guvernul sarb catre TPI pe 28 iunie, la aproape trei luni de la arestarea sa.

Miriana Markovici, in varsta de 59 de ani, a calatorit de la Belgrad la Amsterdam la bordul unui avion al companiei aeriene nationale iugoslave, sosind in Olanda ieri la 9.30 (07.30 GMT).

Imbracata in negru si insotita de doi barbati, Markovici a fost luata imediat de la scara avionului de un BMW negru escortat de politie.

Avocatul Dragoslav Ognianovici, care a calatorit alaturi de Markovici si nora ei Milita, a declarat ca a fost ales sa faca parte din echipa legala ce va ajuta la apararea lui Milosevici la Haga.

"Ea are nevoie acum sa fie lasata in pace. Il va vizita pe Milosevici in fiecare zi din cele trei pentru care a primit viza", a spus Ognianovici.

Nu este clar daca declaratiile privind alegerea unei echipe legale pentru apararea lui Milosevici inseamna ca acesta a revenit asupra deciziei de a nu fi asistat de un avocat in timpul procesului sau ca membrii echipei vor actiona doar ca si consilieri.

Miriana Markovici a fost iubita lui Milosevici din timpul liceului, cei doi casatorindu-se in 1965. Ea este considerata de majoritatea analistilor drept forta care a condus din umbra cariera fostului presedinte iugoslav.

Cuplul are doi copii, care au adunat averi impresionante folosindu-se de pozitia tatalui lor ca presedinte al Serbiei si mai apoi al Iugoslaviei.

Markovici l-a vizitat foarte des pe sotul ei in timpul detentiei la Belgrad, iar dupa extradarea lui la Haga a declarat ca se simte pierduta fara el.

"Nu pot sa fac nimic singura, fara el. El a fost intotdeauna prezent in viata mea si acum eu trebuie sa am grija singura de toate ", declara la inceputul acestei luni sotia fostului lider de la Belgrad unui saptamanal croat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO