Prima pagina

Stolojan isi anunta revenirea in viata politica

22.07.2005, 19:55 37

Fostul presedinte al PNL Theodor Stolojan spune ca este pregatit sa se implice intr-un proces de schimbare in PNL, daca acest lucru i se va cere de catre organizatiile partidului.

Rezervat in declaratii, dupa incidentul din toamna trecuta cand starea de sanatate l-a obligat sa paraseasca cursa pentru alegerile prezidentiale, Stolojan a facut ieri cea mai limpede declaratie privind intentia sa de a reveni in politica.

"Daca organizatiile judetene ajung la concluzia ca ceva trebuie schimbat in politica si structura PNL, atunci au posibilitatea si sunt indreptatite sa o faca. Daca organizatiile judetene ale PNL considera ca eu trebuie sa joc un rol in aceasta schimbare, atunci sunt pregatit si este de datoria mea sa raspund la aceasta chemare", a declarat ieri Stolojan, citat de agentia Mediafax.

Declaratiile lui Stolojan - care este si consilier prezidential pentru probleme economice al presedintelui Traian Basescu - survin intr-un moment in care pozitia lui Calin Popescu-Tariceanu, premier si presedinte al PNL, a fost subrezita de ezitarile sale privind demisia din fruntea Cabinetului care ar fi condus la organizarea de alegeri anticipate.

Mai multi liberali i-au cerut demisia din fruntea Guvernului si i-au pus in discutie si pozitia de lider al PNL pe care a castigat-o in urma congresului din februarie, dupa retragerea lui Stolojan. O schimbare a lui Tariceanu poate interveni doar in urma unui congres extraordinar si doar cu sprijinul filialelor locale - cele la care a facut trimitere Stolojan.

Tariceanu i-a convocat astazi la Bucuresti pe liderii filialelor pentru a testa sprijinul de care se bucura. De asemenea, potrivut unor surse din PNL, filialele vor decide la sfarsitul acestei saptamani daca vor face propuneri pentru convocarea unui congres care sa schimbe conducerea partidului.

Sunt oameni din PNL care il contesta pe Tariceanu - intre acestia se numara Valeriu Stoica (care a cerut reintoarcerea lui Stolojan), Crin Antonescu sau Cristian Boureanu. Sunt insa multi altii care il sprijina - este vorba despre Teodor Melescanu, Bogdan Olteanu, Norica Nicolai sau Radu Campeanu, oameni din conducea partidului care i-au ramas fideli.

Asadar, simpatiile sunt impartite, dar, potrivit unor surse liberale, daca Stolojan ar da un semnal clar ca ar dori sa se reintoarca - cea ce a facut ieri - balanta s-ar inclina in favoarea sa. Stolojan are sprijinul lui Traian Basescu care ieri a repetat ca este nemultumit de modul in care premierul a renuntat la alegerile anticipate.

Presedintele a declarat ca anticipatele sunt inca posibile in acest an, desi sansele sunt mici, sunt posibile si in 2006, dar, in acest ultim caz popularitatea si, implicit, scorul electoral ar fi diminuate pentru Alianta PNL-PD.

Despre scaderea credibilitatii PNL a vorbit ieri si Stolojan. El a spus ca nu poate asista impasibil la aceasta scadere a popularitatii partidului intrucat "am muncit mult impreuna cu majoritatea membrilor PNL pentru a face din acest partid o forta politica puternica si credibila in Romania".

Pe de alta parte, Stolojan l-a menajat pe Tariceanu afirmand ca nu vrea sa incurajeze "nici o initiativa a unui grup sau a altuia de la centru care sa accentueze tensiunile interne din partid si sa diminueze si mai mult credibilitatea PNL".

Ultimele sondaje de opinie date ieri publicitatii arata ca Alianta si premierul au pierdut puncte importante in increderea publica, in ultimul timp.

Premierul a anuntat ieri ca, in urmatoarele saptamani, va prezenta o evaluare a activitatii guvernului, dar a adaugat ca o remaniere guvernamentala nu se face doar cu ochii la sondaje.

Este vorba despre o remaniere care era asteptata chiar de ieri. Potrivit unor surse din coalitia la guvernare, Tariceanu ar fi urmat sa anunte o remaniere rapida, a doua sau a treia zi dupa renuntarea la demisie, pentru a mai atenua din socul deciziei sale care i-a nemultumit pe unii dintre liberali si i-a infuriat pe cei din PD. Ieri Tariceanu a infirmat aceasta ipoteza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO