Prima pagina

Strainii au mai pompat 54 mil. euro in Bursa

22.12.2005, 19:31 18

Intrarile de capital strain pe piata de capital au atins un nivel record in luna noiembrie, cand strainii au adus in conturile brokerilor peste 94,1 milioane de euro, cu aproape patru milioane de euro mai mult fata de varful anterior atins in septembrie.

Un nou record a fost stabilit si la nivelul intrarilor nete de capital (diferenta dintre intrari si iesiri), care au depasit 54,6 milioane de euro, dublu fata de maximul anterior consemnat la nivelul lunii octombrie a anului trecut.

Nivelul investitiilor straine pe piata de capital s-a dublat in acest an, fiind de 130 milioane de euro pe primele 11 luni fata de 62 milioane de euro pe aceeasi perioada a anului trecut.

Pe parcursul lunii trecute, au intrat in piata alti 11 investitori straini persoane juridice, in timp ce nici un investitor de acest tip nu a parasit piata, potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Nivelul record al intrarilor de capital s-a datorat mai ales tranzactiilor de peste 16 milioane de euro prin care indienii de la GHCL au preluat producatorul de soda calcinata Bega Upsom.

In noiembrie, strainii au cumparat titluri de pe piata de capital de 97,4 milioane de euro, aceste achizitii fiind cu aproape 23 de milioane de euro mai mari decat cele din luna precedenta. In acelasi timp, investitorii straini au vandut titluri de 54,7 milioane de euro, cu peste 13 milioane de euro mai putin decat in octombrie.

Investitorii straini au continuat sa fie cei mai activi pe actiunile companiilor inscrise in categoria "alte tipuri de intermedieri financiare", adica mai ales pe SIF-uri, unde au cumparat de 28,4 milioane de euro si au vandut de 24,4 milioane de euro.

Achizitiile sunt cu 15 milioane de euro mai reduse decat cele din octombrie, in timp ce vanzarile au fost cu aproximativ 11 milioane de euro mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO