Prima pagina

Taiwanul invita China la dialog direct

21.06.2000, 00:00 23



Presedintele taiwanez Chen Shui-bian l-a invitat ieri pe omologul sau chinez Jiang Zemin la un summit istoric de tipul celui dintre liderii din Coreea de Nord si de Sud, care a avut loc saptamana trecuta. "Daca cele doua Corei pot face acest lucru, de ce nu ar putea si cele doua parti despartite de stramtoarea Taiwan? Il invit cu toata sinceritatea pe liderul comunistilor chinezi, domnul Jiang Zemin, sa colaboreze cu noi pentru a crea un moment asemanator strangerii de mana dintre liderii Coreii de Nord si de Sud", a spus Chen.

Beijingul, care considera Taiwanul o provincie rebela si a amenintat ca va invada insula in cazul declararii independentei, a ignorat insa apelul lui Chen, reafirmandu-si dorinta ca Taipeiul sa accepte principiul Chinei unice, relateaza Reuters.

Chen, care a preluat fotoliul prezidential pe 20 mai, a precizat ca summit-ul poate avea loc in orice formula si in orice loc, fara nici un fel de conditii. Beijingul insista ca Taiwanul sa accepte politica unei Chine unice inainte de reluarea convorbirilor bilaterale, blocate de mai mult timp.

"Cred ca liderii celor doua parti au intelepciunea si originalitatea de a rescrie si de a face istorie", a spus presedintele taiwanez, care a adaugat ca tara sa ar putea sprijini candidatura Beijingului pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de vara din 2008 si ar putea chiar gazdui o parte a intrecerilor alaturi de China.

"Pare imposibil acum, dar mai sunt opt ani. Atata vreme cat toata lumea este gata sa inceapa reconcilierea, nimic nu este imposibil", a mai spus Chen.

Desi tensiunile dintre China si Taiwan s-au redus recent, cele doua parti au pozitii extrem de diferite privind principiul Chinei unice. Acesta afirma ca exista o singura China, din care Taiwanul face parte, in timp ce autoritatile de la Taipei doresc paritate politica in cadrul negocierilor cu Beijingul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO