Prima pagina

Tanasescu intuieste ca BNR va reduce a treia oara dobanda

Tanasescu intuieste ca BNR va reduce a treia oara dobanda
03.08.2004, 00:00 8



Dobanda de interventie a BNR - principalul reper al pietei financiare - se pregateste de un nou pas de scadere, sub pragul de 20% atins luna trecuta.



"Banca centrala va continua sa descreasca dobanda in saptamanile urmatoare. Este o intuitie de-a mea, care se bazeaza si pe o discutie cu guvernatorul Isarescu", a declarat ieri Mihai Tanasescu, ministrul finantelor. El isi pastreaza astfel de acum un adevarat obicei de a "citi" piata, anticipand miscarile BNR.



Ambele decizii de reducere a dobanzii de interventie luate de BNR pe 7 iunie, respectiv 12 iulie, au fost precedate de astfel de previziuni ale ministrului finantelor. El s-a abtinut insa sa estimeze si nivelul unei noi reduceri de dobanda.



Asemenea ministrului finantelor, si bancherii comerciali s-au obisnuit sa "citeasca" piata, estimand ca BNR va face un al treilea pas pe trendul de scadere a dobanzii undeva in primele doua saptamani ale acestei luni.



Ca in cele doua cazuri precedente, Mihai Tanasescu spune ca principalul argument in favoarea unei noi scaderi de dobanda il constituie evolutia buna a inflatiei.



"Datele preliminare pentru luna iulie arata ca inflatia a scazut sub nivelul de 0,6% din iune, si este in marja pentru atingerea obiectivului de 8-9% decembrie la decembrie", a afirmat Tanasescu.



El a spus ca, in anii urmatori, BNR va avea un rol exclusiv in lupta cu inflatia, dupa ce va trece la o politica de tintire directa a inflatiei.



Tanasescu spune ca va fi o scadere la fel de prudenta precum precedentele, care sa nu permita o inflamare a creditului si sa nu creeze inflatie.



El crede ca motivul pentru care bancile comerciale au intarziat sa reactioneze la semnalele de pana acum ale BNR este o lipsa de incredere in inflatie, desi aceasta "este masurata dupa toate standardele europene, deci nu poate exista nici o indoiala". "Aceasta atitudine a bancilor se va schimba si vor proceda la scaderi de dobanzi", anticipeaza Tanasescu.



Banca Comerciala Romana a fost prima care a operar ajustari ale dobanzilor la creditele in lei, inainte ca BNR sa fi facut primul pas.



"BCR poate juca un rol de lider in a imprima un anumit trend de scadere a dobanzii pe piata", spune ministrul finantelor.



Bancherii au amanat scaderi semnificative de dobanda pana dupa a treia reducere operata de BNR, modificarile fiind asteptate in septembrie.



"Atat timp cat piata creditului inca creste rapid, numai miscarea unui jucator important i-ar putea determina si pe ceilalti sa faca la fel", spune Radu Craciun, senior analist al ABN Amro Bank. El crede ca ritmul de scadere a dobanzii nu poate creste atat timp cat mare parte din importuri sunt finantate din credite, o relaxare prea rapida putand duce la supraincalzirea economiei si cresterea deficitului extern. In acelasi timp, mentinerea unor dobanzi ridicate ar sugera neincredere din partea a insasi BNR in dezinflatie.



Dupa o reducere cumulata de 1,25 puncte, dobanda de interventie a BNR a ajuns la 20%, de la un varf de 21,25% atins dupa trei majorari succesive din august 2003 de teama presiunilor inflationiste.



Analistii estimeaza ca scaderea va continua astfel incat dobanda sa coboare la circa 18% la sfarsitul anului.



"Recentele evolutii favorabile ale dezinflatiei si excesul de oferta de pe piata valutara au sugerat ca urmatorul pas al BNR poate fi relaxarea politicii de dobanda. Ar fi putin probabil ca o reducere a dobanzii sa se reflecte in cresteri ale cererii interne avand in vedere elasticitatea redusa a cererii de credite in lei la o dobanda mai mica", se arata intr-un recent raport de evaluare al FMI. Iar observatia privind sensibilitatea cererii de credite este bine sustinuta in practica, atat timp cat clientii bancilor s-au inghesuit sa ia credite chiar la dobanzile foarte mari la lei, nerabdatori dupa ani de zile in care n-au avut acces la credite de consum in special.



Expertii Fondului arata, de asemenea, ca nici inflatia scazuta, nici credibilitatea politicii monetare nu sunt consolidate inca, fiind nevoie de prudenta, in primul rand in monitorizarea deficitului de cont curent.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO