Prima pagina

Tariceanu a facut hocus-pocus cu demisia

Tariceanu a facut hocus-pocus cu demisia
20.07.2005, 19:42 9

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri ca nu mai demisioneaza, iar intentia de organizare a anticipatelor trebuie uitata dupa ce, vreme de mai bine de doua saptamani, el a sustinut ca decizia sa de a renunta la mandat este irevocabila.

Anuntul a fost facut la o zi dupa intoarcerea de la Bruxelles, unde premierul a incercat sa explice demnitarilor din Comisia Europeana necesitatea organizarii anticipatelor.

"In acest moment nu ma mai intereseaza alegerile anticipate. Nu cred ca este o problema care sa-i preocupe pe acei oameni (pe cei loviti de inundatii - nota noastra). Ar fi o lasitate sa demisionez acum", si-a motivat ieri premierul gestul de a renunta la demisie.

Asadar, doua au fost motivele principale ale anuntului de ieri al premierului: integrarea europeana si nevoia de concentrare a actiunilor guvernamentale pentru rezolvarea problemelor inundatiilor.

De altfel, opozitia, dar si partidele din arcul guvernamental care nu-si doreau anticipatele - PC si UDMR - au argumentat in multe randuri ca intr-o criza precum cea a inundatiilor nu poate fi vorba de anticipate.

Decizia de a renunta la demisie a fost anuntata ieri dupa-amiaza, dupa ce, in cursul zilei, la Palatul Victoria a fost un du-te-vino - a fost o intalnire intre seful Guvernului si presedintele Traian Basescu, o alta sedinta a Aliantei PNL-PD si o discutie a liderilor coalitiei la guvernare.

Rezultatul: premierul nu mai demisioneaza, dar se va prezenta maine in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pe o declaratie politica.

Ar fi vorba in respectiva declaratie despre necesitatea continuarii reformelor pentru integrarea Romaniei in UE si reconstructia zonelor afectate de inundatii.

Anuntul renuntarii la demisie a fost facut pe un ton patetic: "Nu e momentul abandonului, un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. Am ales solutia care, si moral, si patriotic, trebuie aleasa in acest moment. Lasitatea ar fi fost sa demisionez acum. Nu e timp de lupte de partid. Un conducator nu-si abandoneaza poporul la greu".

Declaratia sa seamana foarte bine cu o alta, facuta in urma cu o saptamana, in care anunta ca demisia sa este irevocabila. Atunci Tariceanu spunea ca nu va renunta la demisie, pentru ca nu vrea sa fie partas la "condamnarea poporului la saracie si mizerie", din cauza faptului ca Curtea Constitutionala nu era de acord, in opinia sa, cu reforma justitiei. Premierul a continuat ieri pe acelasi ton. Vorbind despre necesitatea refacerii infrastructurii dupa inundatii, el a recurs la versurile dintr-un cantec pentru copii, "Podul de piatra s-a daramat".

Tariceanu a promis, asa cum si cantecul spune, "vom face altul (...) mai trainic si mai frumos".

Indirect, Tariceanu a confirmat ingrijorarea Comisiei Europene fata de ideea organizarii alegerilor anticipate: "Comisarul pentru extindere Olli Rehn mi-a spus ca fiecare ora, fiecare zi trebuie dedicata integrarii europene a Romaniei".

Anterior, Olli Rehn afirmase ca executivul UE este ingrijorat de situatia din Romania intrucat perioada de inevitabila tulburare politica datorata anticipatelor ar putea conduce la intarzieri in adoptarea reformelor necesare integrarii. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO